fbpx

Oktoberfest pri tebi doma!

Oktoberfest je največji pivsko-zabaviščni festival na svetu. V članku preveri recepte za Marčevsko pivo, recept za preste in kako prepoznati prosta dekleta.
Oktoberfest je največji pivsko-zabaviščni festival na svetu. V članku preveri recepte za Marčevsko pivo, recept za preste in kako prepoznati prosta dekleta.

Oktoberfest, oz. kot ga imenujejo domačini “Wies’n” je največji pivsko-zabaviščni festival na svetu, ki ga obišče tudi do 6,5 milijonov obiskovalcev. Ob originalni bavarski verziji, se njegove različice pojavljajo po celem svetu, ob čemer se seveda popije ogromna količina piva (leta 2013 se je na Oktoberfestu popilo kar 7,7 milijonov litrov piva).

Pivo pa ni edina značilnost Oktoberfesta. Festival v Münchnu, ki velja za izvorni in edini “pravi” Oktoberfest, poleg značilne noše, različnih iger in izbranih vrst piva, postreže še s kar nekaj značilnostmi. 

Letos je festival že drugo leto zapored zaradi izrednih razmer odpovedan. V 211-letni zgodovini je bil do sedaj Oktoberfest odpovedan skupno 26-krat, poleg obdobja med obema svetovnima vojna med drugim tudi zaradi epidemije, in sicer zaradi kolere leta 1854 in 1873.

S pomočjo naših idej pa si lahko pravo festivalsko vzdušje ustvarimo kar doma!

Pivo na Oktoberfestu

Čeprav bakreno barvo piva danes pripisujemo sladu sorte Munich, pa ni bilo vedno tako. Pred izumom modernih hladilnih sistemov je v 19. stoletju na Bavarskem veljala prepoved varjenja piva v poletnem času. Tako so do marca zvarili večje količine nekoliko alkoholno močnejšega piva in ga shranili na hladno, da ga je bilo dovolj za celo poletje. Ker je bilo piva precej, ga je nekaj ostalo tudi za jesenske dni. Pravilo na Oktoberfestu je bilo, da se najprej popije staro zalogo piva. To pivo še danes imenujemo Märzen in velja za pivo, ki se je tradicionalno streglo na Oktoberfestu.

Pivo, ki se streže na Oktoberfestu mora ustrezati strogim zahtevam, ki veljajo v Nemčiji. Prav tako je pogoj, da je pivo varjeno znotraj meja Münchna. Piva, ki ustrezajo tem pogojem se znamči pod imenom “Oktoberfest Beer”. Na začetku je bilo to predvsem pivo tipa Märzen, sedaj pa je veliko bolj razširjeno nekoliko svetlejše in lahkotnejše festivalsko pivo. Pivovarne, ki ustrezajo vsem pogojem in imajo tako status Oktoberfest piva so: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu in Staatliches Hofbräu-München.

Rekord v nošenju predstavlja neverjetnih 29 litrskih vrčkov.

Kaj pa hrana?

Seveda je za dober festival obvezna tudi dobra hrana. V letu 2019, ko je bil organiziran zadnji Oktoberfest, so med drugim pojedli 509.420 pečenih piščancev in kar 122.658 klobas.

Najpogosteje se na krožnikih poleg pečenih piščancev znajdejo še svinjina, riba na palici in klobase – najbolj poznane so bele klobase Weisswurst. Kot priloga se največkrat pojavijo krompirjevi cmoki in sirovi “špecli”. Posladkate se lahko z jabolčnim zavitkom, med pitjem piva pa so najbolj priljubljene slane preste.

Pripravili smo enostaven recept za domače preste, ki ga lahko prenesemo na spodnji povezavi!

Pečeni piščanec, svinjina, riba na palici, bele klobase, sirovi špecli in preste. Hrana, značilna za Oktoberfest.

Značilna dekoracija in oprava

Značilna belo-modra kombinacija takoj spomni na Oktoberfest. Čeprav posebna oprava ni obvezna za udeležbo na festivalu, pa prispeva k ustvarjanju prave vzdušja. Poleg tega, imajo nekateri kosi prav poseben pomen.

POMEN POLOŽAJA PENTLJE, VOZLA ALI BROŠKE NA NOŠI

Pentlja, vozel ali broška na desni: ženska (ali dekle) je zasedena.

Pentlja, vozel ali broška na levi: ženska (ali dekle) je samska.

Pentlja, vozel ali broška na sredini: ženska (ali dekle) je devica oz. odnos se te ne tiče. 

Pentlja, vozel ali broška na hrbtu: ženska (ali dekle) je vdova, natakarica ali otrok.

Pripravili smo tudi nekaj tiskovin, s katerimi lahko izboljšamo pristnost domačega Oktoberfesta.

Značilna belo-modra kombinacija takoj spomni na Oktoberfest.

In še najbolj pomembno…

Lepa dekleta in ogromna količina piva. Pravi zaščitni znak Oktoberfesta so litrski vrči in gospodične, ki nosijo velike količine značilnih vrčkov. Rekord v nošenju predstavlja neverjetnih 29 litrskih vrčkov.

Lepa dekleta in ogromna količina piva.

Kaj pa lastno pivo?

Za letos je sicer že prepozno, za prihodnje leto pa imamo med recepturami pripravljen pravi nemški recept za Oktoberfest pivo.