fbpx

Brez hladilnika do ledeno hladnega piva – tudi v največji vročini

Ledeno hladno pivo v zaroseni steklenici, zvok odpiranja steklenice in točenja piva v kozarec. Te prizori v oglasih za pivo niso naključje. Čeprav zelo nizka temperatura ni optimalna za vsak stil piva, pa večina poleti, v največji vročini, pomisli le na ledeno mrzlo pivo. 

A kako zagotoviti dovolj hladnega piva in predvsem dovolj hitro, če se zbere večja družba ali pa v primeru, da pivo prej ni bilo v hladilniku. Poglejmo si nekaj idej.

Voda z ledom in soljo

Steklenico ali pločevinko piva potopimo v vedro ali velik lonec, napolnjen z ledeno vodo in soljo. Sol zniža temperaturo zmrzovanja mešanice ledu in vode, zaradi česar se led stopi, kar zniža temperaturo vode in hitreje ohladi pivo.

Pomemben je tudi izbor ledu. Zdrobljen led je verjetno najhitrejši in najučinkovitejši način hlajenja vašega piva, medtem ko kocke ledu potrebujejo več časa, da se stopijo, zato pijače ostanejo hladne dlje časa. Kombinacija zdrobljenega ledu in vode bo pripomogla k učinkovitejši izolaciji pijač, kot če bi v skledo vrgli nekaj kock ledu in upali na najboljše. 

Če pripravljamo veliko zabavo, peko na žaru ali druženje na prostem, je bolje namesto vedra ali lonca z vodo, ledom in soljo napolniti kar samokolnico.

Čas hlajenja: Okoli 15 minut

Zavij in zmrzuj

Steklenico ali pločevinko piva zavijemo v vlažno krpo ali papirnato brisačo, nato pa jo postavite v zamrzovalnik. Ko voda na krpi ali brisači izhlapi, odvzame toploto pivu in ga tako hitreje ohladi.

Čas hlajenja: Okoli 15 minut

Vir: https://thrivemarket.com/blog/how-to-chill-beer-or-wine-fast

Hlajenje pod pipo

Pivo lahko hitro ohladimo tudi pod pipo. Pivo držimo pod pipo in spuščamo enakomeren tok hladne vode. Lahko uporabimo tudi prho, nastavek za kad ali kateri koli drug vir vode. Odtočno vodo shranimo v vedro, da jo lahko znova uporabimo. Tako lahko sicer hitro ohladimo pivo, smo pa seveda omejeni na količino piva, ki ga lahko hitro ohladimo na tak način.

Čas hlajenja: Okoli 5 minut

Vir: https://de.wikihow.com/Bier-kühlen-ohne-Kühlschrank

Hlajenje z vrtenjem

Če smo spretni z orodjem, lahko brez večjih težav pripravimo nastavek, v katerga vstavimo pločevinko. Nastavek pritrdimo na vrtalnik in pločevinko piva potopimo v vrč, napolnjen z ledeno vodo in soljo. Ko prižgemo vrtalnik, se bo pivo hitro vrtelo, vrtenje pa poveča hitrost prenosa toplote in povzroči, da se pivo hitreje ohladi.

Za vse, ki jim DIY ni tako blizu, ali pa si želijo da zadeva izgleda nekoliko lepše lahko preizkusijo napravo SpinChill. Princip delovanja je enak, proizvajalec pa zagotavlja, da deluje brez penjenja in da ga lahko pritrdimo na vsak vrtalnik.

Čas hlajenja: Okoli 5 minut

Hlajenje s stisnjenim zrakom

Steklenico s stisnjenim zrakom držimo obrnjeno navzdol in nekaj sekund pršimo po steni pivske steklenice ali pločevinke, dokler ne nastane zmrzal. Ključno je, da pločevinko držimo obrnjeno na glavo, saj je zrak, ki prihaja ven, še bolj hladen.

Čas hlajenja: Okoli 30 sekund

Izkoristimo naravni hladilnik

Poiščemo hladen in dostopen vodni vir, kot so reke, jezera, izviri ali morje. Vrelci ali gejzirji ne bodo služili temu namenu. Piva zavežemo v mrežo ali vrečko in le to privežemo na vrv. Vrečko potisnemo v pesek na dnu ali jih zagozdimo med korenine, skale ali morske alge. 

Če pivo hladimo v tekoči vodi ali obstaja nevarnost tokov,je še toliko bolj pomembno, da vrečko privežemo na breg, čoln ali sebe, da ga ne odnese.

Vir: https://cog.konaworld.com/bikepacking-with-beer-and-steak/

Ena od možnosti izkoriščanja narave je tudi zakopano pivo. Pivo zakopljemo v hladno, vlažno zemljo. Ta metoda ni tako hitra kot druge, vendar lahko steklenice ohranja hladne dlje časa. To je lahko na zelo vroč dan še posebej učinkovito. 

Najbolje je pivo zakopati ob obali reke, jezera ali morja, vendar moramo biti pri tem previdni, da piva ne odnese plima. Bolj ko je zemlja mokra, tem bolje. Ena od možnosti je tudi ta, da nalijemo vodo na tla, da ostanejo vlažna. Globje zakopljemo pivo, hladnejše je okolje. Če piva popolnoma zakopljemo, si mesto označimo, da ne pozabimo lokacije. Možnost za to, je z vsakim pivom večja.

Čas hlajenja: Okoli 30 minut

Hlajenje z izhlapevanjem

Pivo lahko poizkusimo ohladiti tudi z izhlapevanjem. Pivo damo v glinen lonec, ki ga postavimo na oziroma v večji glinen lonec napolnjen s peskom. Pesek v velikem loncu zalijemo z vodo a pri tem ne pretiravamo s količino vode.. Zgornji del manjšega lonca (kjer se nahaja pivo) pokrijemo s hladno, mokro brisačo ali časopisom.

Ko voda izhlapeva, ohlaja notranjost posode. Priporočljivo je, da piva postavimo v lonec šele čez nekaj časa (1 – 2 urah), ko se že nekoliko ohladi. Pivo lahko postavimo notri tudi takoj, vendar se bo naš improvizirani hladilnik ohlajal dlje časa. To metodo lahko uporabimo tudi v zelo vročih dneh.

Čas hlajenja: Okoli 60 minut

Vir: https://survivalisthome.com/electricity-free-fridge/