fbpx
Vir: tr.foursquare.com

Kako belgijski pivovarji spreminjajo odpadke v pivo (1. del)

Preverite kako se pivovarji v Belgiji trudijo zmanjšati svoj vpliv na okolje in podnebje s spreminjanjem odpadkov v pivo.
Preverite kako se pivovarji v Belgiji trudijo zmanjšati svoj vpliv na okolje in podnebje s spreminjanjem odpadkov v pivo.

Pivovarji se trudijo zmanjšati svoj vpliv na okolje in podnebje.

Projekt imenovan po pivovarni Brussels Beer Project je prvi projekt na stari celini kjer želijo zvariti pivo iz starega kruha in nato speči kruh iz njegovih ostankov, ki ostanejo po varjenju.

Pivovarna je nastala leta 2013 v srcu Bruslja, prestolnici Belgije. Ideja je bila ponovno izumiti tradicionalno belgijsko pivovarno. Pivovarna uporablja neprodan kruh iz trgovin kot osnovo za svoje pivo imenovano Babilon – posvečeno prestolnici antične Mezopotamije, kjer so včasih uživali fermentirano pivo ustvarjeno na osnovi kruha.

Po podatkih pivovarne je kruh eden izmed najbolj številčno zavrženih prehrambnih izdelkov v Bruslju. Z recikliranjem kruha so tako do sedaj v ponoven obtok spravili več kot 50 ton kruha, le da tokrat v tekoči obliki.

Njihova ideja se širi.

Avtor: Giant Peach

Recept za svoje pivo so delili tudi z okoljevarstveno organizacijo v Londonu, ki se je povezala z lokalno pivovarno, in tako je nastal Toast Ale. Po podatkih londonske organizacije so od leta 2016 preprečili več kot 42 ton izpustov CO2 v ozračje, s čimer želijo dati nov zagon krožnemu gospodarstvu. Nekatere večje pivovarne so že začele opazovati njihov napredek in se od njih tudi učiti.

AB InBev, svetovni pivovarski gigant (Budweiser, Corona, Stella Artois), ki je baziran v Belgiji, je tako lani med zaprtjem zaradi Covid epidemije doniral neprodane sode piva Leffe lokalni pekarni, ki peče kruh za javne kuhinje in banke hrane.

Brussel Beer Project zdaj dodaja nov korak k trajnosti in moko, ki nastane ob mletju ječmena, prodaja lokalnim pekarnam.

Oktobra 2019 so lansirali nov produkt, ki nastane brez odpadkov, pivo imenovano Tough Cookie. Za njegovo proizvodnjo uporabljajo zdrobljene neprodane piškote (takšne, kot jih po navadi dobimo ob skodelici kave v kavarnah) in iz njih zvarijo pivo. Kar ostane od varjenja nato pekarne uporabijo za ponovno peko piškotov.

Z rastjo pivovarna postaja vedno bolj “zelena”. Čeprav je pivo zvarjeno tudi iz vode, hmelja in kvasa, je še vedno precej energijsko potratno.

Brussels Beer Project je bil osnovan na podjetniški ideji ustvariti lokalno prisotnost, okoljevarstvo pa ni bil njihov primaren cilj. To je postalo pomembneje v zadnjih letih, tudi na pobudo zaposlenih, da postanejo nevtralna pivovarna (kar se tiče smeti in uporabe plastike).

Podjetje bo poleg vodstvenega ustanovilo tudi okoljevarstveni odbor, ki se bo ukvarjal z zmanjšanjem porabe vode ter energije za varjenje piva. Do leta 2023 imajo načrt postati CO2 nevtralni.

Brussels Beer Project ima načrt, da bo njihova druga pivovarna, ki je v gradnji, postala kar se da energetsko učinkovita. Z lokalnim energetskim podjetjem razvijajo rešitev s katero bi proizvajali energijo s pomočjo biomase, ostanka pri varjenju piva.

Carlsberg namerava do naslednjega leta uporabljati energijo, ki izvira le iz obnovljivih virov in postati ogljično nevtralna pivovarna do leta 2030. AB InBev namerava do leta 2025 v svojih pivovarnah uporabljati le obnovljive vire energije in s tem zmanjšati ogljični odtis za 25 %.

Drugi del članka lahko preberete tukaj.