fbpx
Vir: Brussels Beer Project

Kako belgijski pivovarji spreminjajo odpadke v pivo (2. del)

Preverite kako se pivovarji v Belgiji trudijo zmanjšati svoj vpliv na okolje in podnebje s spreminjanjem odpadkov v pivo.
Preverite kako se pivovarji v Belgiji trudijo zmanjšati svoj vpliv na okolje in podnebje s spreminjanjem odpadkov v pivo.

Poleg prepoznavnih in barvitih oglaševalskih kampanj Brussels Beer Project vodi tudi pet barov (po dva v Bruslju in v Parizu ter enega v Tokiu). Zaradi okoljevarstvene ozaveščenosti se lastnika ravno odločata ali je izvoz piv izven Evrope res potreben. Prav zaradi zmanjšanja ogljičnega odtisa pivovarne bo namreč potrebno ukiniti izvoz piv na daljni vzhod, povesta lastnika pivovarne.

Brussels Beer Project pa ni edina pivovarna v Bruslju, ki si želi postati popolnoma “zelena”. Pivovarna Brasseri de la Senne vso energijo pridobiva iz sončnih celic montiranih na sami strehi objekta, zbira deževnico in reciklira toploto iz postopka varjenja ter ponovno uporabi CO2, ustvarjen kot stranski produkt drugih proizvodnih obratov. Lastnik hkrati doda, da pivovarna uporabljen ječmen podari lokalnim kmetovalcem kot hrano za živino, del ječmena podarijo podjetju, ki prideluje gobe, del pa lokalni pekarni, ki izdeluje krekerje.

Pomanjkljivost okoljevarstvene strani je visok strošek pri vzpostavitvi vseh sistemov. Montaža in nakup solarnih panelov tako ne bi bila mogoča brez evropskih sredstev.

Okoljevarstveni trend se znotraj EU vsako leto povečuje in pridobiva na zagonu. Večina velikih pivovarn si je zadala cilj, da zmanjšajo svoj ogljični odtis do leta 2025, 2030 ali 2040, je povedala vodja skupine za trajnostni razvoj pri trgovinskem združenju Brewers of Europe. Vedno večji interes za zmanjšanje izpustov je zagotovo tudi boljši dostop do obnovljivih virov energije.

Pred tremi leti so v združenju, ki zastopa več kot 11.000 pivovarn po Evropi, izpostavili prioriteto za deljenje dobrih praks pri varčevanju in recikliranju vode ter energije. Vsekakor je tovrsten okoljevarstveni način bolj privlačen kot pa projekt danskega pivovarja, ki je pivo zvaril iz ječmena, zalitega in vzgojenega iz urina obiskovalcev lokalnega glasbenega festivala.

Prvi del članka lahko preberete tukaj.