fbpx

Kalkulatorji

calculators-icons-CU2

Izračun odstotka alkohola v pivu

Izračun odstotka alkohola v pivu temelji na spremembah začetne in končne specifične gostote. Za izračun, potrebujemo vrednosti specifične gostote pivine pred fermentacijo (OG v kalkulatorju) in končne specifične gostote (FG v kalkulatorju). Končno specifično gostoto izmerimo preden dodajamo sladkorje namenjene karbonizaciji ali druge dodatke.

calculators-icons-CU3

Izračun količine sladkorja za karbonizacijo

Kalkulator je namenjen izračunu količine sladkorja ali drugih dodatkov, ki jih dodajamo pred stekleničenjem za uspešno karbonizacijo piva. V kalkulatorju izberemo tip piva, ki smo ga varili in določimo količino, ki jo želimo stekleničiti. Priporočljiva količina CO2 je že dodana pri posemeznem tipu piva, vendar jo po želji lahko tudi spremenimo.

keg-icon

Kalkulator izračuna pritiska za polnjenje piva v sode

Kalkulator nam omogoča izračun primernega pritiska, ko polnimo pivo v sode. Izberemo vrsto piva, ki smo ga varili, temperaturo pri kateri bomo sode hranili in dobimo vrednost v “PSI”. Priporočljiva količina CO2 je že dodana pri posemeznem tipu piva, vendar jo po želji lahko tudi prilagodimo.

calculators-icons-CU

Izračun količine vode za drozganje

S kalkulatorjem izračunamo količino vode, ki jo bomo uporabili za drozganje. V polja vpišemo količino, ki jo nameravamo variti, kakšne so pričakovane izgube, temperaturo drozganja, itd. Pri izračunu bomo tako dobili količino vode za drozganje in spiranje (tudi, če ta ni specifično določena v recepturi).

calculators-icons-CU5

Sestava recepture

Kalkulator omogoča sestavo poljubne recepture ali prilagoditev obstoječih receptur za količino, ki jo želimo zvariti. Večina surovin, običajnih za domače pivovarje, je na voljo v kalkulatorju. V kolikor določene surovine ne najdemo na seznamu, lahko izberemo surovino najbolj podobno tisti, ki jo želimo uporabiti. Kalkulator omogoča nastavitev grenkobe in začetne specifične gostote.

calculators-icons-CU6

Pretvornik vrednosti refraktometra

Kalkulator nam omogoča pretvorbo vrednosti, ki jih razberemo iz refraktometra v dejanske vrednosti specifične gostote. Kalkulator prav tako podpira izračun vrednosti končne specifične gostote, v kolikor imamo izmerjen podatek začetne specifične gostote.

calculators-icons-CU7

Izračun količine dodajanja kvasovk

Kalkulator je namenjen izračunu količine za dodajanje kvasovk pred fermentacijo. Kalkulator podpira tako suhe, kot tekoče izvedbe kvasovk. Kalkulator predstavlja uporaben pripomoček za izračun vrednosti za pripravo “starterja”.

calculators-icons-CU4

Izračun povečanja ali zmanjšanja količine drozge

Kalkulator omogoča izračun zmanjšanja ali povečanja količine drozge. Namen tega je, da zmanjšamo ali povečamo količino drozge za doseg ciljne specifične gostote.