fbpx

4 razlogi za neprijeten vonj med fermentacijo piva

V članku preverite 4 najpogostejše razloge za neprijeten vonj piva med fermentacijo. V veliki večini je razlog ravno nezadostna čistoča in sterilizacija opreme.
V članku preverite 4 najpogostejše razloge za neprijeten vonj piva med fermentacijo. V veliki večini je razlog ravno nezadostna čistoča in sterilizacija opreme.

Pri varjenju doma se nam marsikdaj kaj ponesreči. Morda se tega zavedamo, morda ne. Težave, ki nastanejo ob varjenju piva, je dobro prepoznati in se naučiti ukrepati, predno je prepozno. Nekatere težave lahko odpravimo, nekatere pa so za našo kuho lahko kritične. Tokrat se bomo osredotočili na vonj piva med fermentacijo. Če ima pivo vonj po kisu ali gnilih jajcih to pomeni, da je nekaj šlo narobe. Skupaj preverimo nekaj razlogov za to.

Težava: Pivo v fermentorju ima vonj po gnilih jajcih.

Povzročitelj 1: Kvasovke. Vonj po gnilih jajcih (vodikov sulfid) je precej pogost pojav pri nekaterih vrstah lager kvasovk. Kvasovke ga proizvajajo kot stranski produkt. To še ne pomeni, da je pivo uničeno. Med zorenjem bo vonj in okus po žveplu izzvenel. Potrebno je, da ste potrpežljivi.

Rešitev: Pivo naj po sekundarni fermentaciji še dozori v steklenicah teden ali dva. Večina vonja in okusa po žveplu bo do takrat izzvenelo.

Povzročitelj 2: Bakterije. Bakterijska okužba se lahko pojavi med fermentacijo, če niste dovolj pozornosti posvetili sanitarnim nalogam. Če niste varili piva tipa lager je velika verjetnost, da je pivo okuženo in tako neprimerno za uživanje.

Rešitev: Pustite, da pivo do konca fermentira. Če vonj po gnilih jajcih ostaja, ga zavrzite. Dejanske rešitve tu žal ni mogoče poiskati. Naslednjič bodite še toliko bolj previdni pri pripravi fermentorja in poskrbite, da je fermentor dodobra očiščen in razkužen. Poskrbite, da boste uporabili prave preparate.

Težava: Pivo v fermentorju ima vonj po kisu/kislem.

Povzročitelj 1: Bakterije. Bolj natančno vinske in mlečne bakterije, ki se pogosto razvijejo v pivovarnah oz. v prostorih kjer varimo pivo. Včasih bo okužba povzročila bolj sladen kisel vonj, spet drugič bolj podoben cidru. Vinske bakterije pogosto povzročijo sluzaste niti po površju piva in motnost kljub večtedenskem fermentiranju/zorenju.

Rešitev: Če niste namensko varili kislega piva in vam okus ter vonj ne ustrezata, potem pivo zavrzite.

Vir: https://www.motherearthbrewco.com

Povzročitelj 2: Divje kvasovke in bakterije. Divje kvasovke tipa Brettanomyces so prisotne predvsem na grozdju in pivovarski opremi. Z intenzivnejšo rastjo in razmnoževanjem v večini primerov pričnejo šele po končani primarni fermentaciji. Vonj, ki ga proizvedejo te kvasovke, še najbolj spominja na usnje. Bakterije tipa Pediococcus so še ena izmed vrst bakterij iz družine mlečne kisline. V večini se jih uporablja pri izdelavi kislega zelja. Vonj in okus, ki ga pustijo pivu, je še najbolj podoben kisu. Ravno te bakterije se uporabljajo pri izdelavi Lambicev, tako da niso povsem neuporabne za pivovarsko industrijo.

Rešitev: Če niste namensko varili Lambica in vam okus ter vonj ne ustrezata, potem pivo zavrzite. Pri naslednji kuhi bodite bolj pozorni na čistočo in dodobra razkužite in očistite vse pripomočke, ki jih boste uporabili pri varjenju. Še posebej se posvetite čiščenju fermentorja.

Vir: https://www.brewiki.org/wiki/cleaning-and-sanitation.html