fbpx
https://craftmtn.com/features/living-beverage

5 najpogostejših razlogov za šibko fermentacijo

V članku preverite najpogostejše težave in rešitve za šibko fermentacijo. Največkrat je povzročitelj šibke fermentacije ravno neprimerno okolje.
V članku preverite najpogostejše težave in rešitve za šibko fermentacijo. Največkrat je povzročitelj šibke fermentacije ravno neprimerno okolje.

Pri varjenju doma se nam marsikdaj kaj ponesreči. Morda se tega zavedamo, morda ne. Težave, ki nastanejo ob varjenju piva, je dobro prepoznati in se naučiti ukrepati, predno je prepozno. Nekatere težave lahko odpravimo, nekatere pa so za našo kuho lahko kritične.

Težava: Kvas je deloval le en dan, nato mehurčki v vehi niso več vidni.

Povzročitelj 1: Kvas ni bil ustrezno pripravljen. Če kvas ni bil pravilno dodan, rehidriran ali pripravljen v starterju, je velika verjetnost, da je to glavni razlog za šibko fermentacijo.

Rešitev: Dodajte nov kvas in ga pred dodajanjem primerno pripravite. Več o pripravi kvasa si lahko preberete v prejšnjem članku, kjer smo se dotaknili ravno njegove priprave. Do članka lahko dostopate tukaj. Prav tako preverite članek, kjer so opisane osnove kvasa.

Povzročitelj 2: Premrzlo okolje. Temperatura je eden izmed glavnih dejavnikov pri uspešni fermentaciji vašega piva. Če se temperatura prostora, kjer se nahaja fermentor, zniža tudi za par stopinj, to lahko povzroči slabšo in zato manj intenzivno fermentacijo. Bodite pozorni, da se prostor ponoči ne shladi preveč, še posebej na to pazite v hladnih zimskih nočeh.

Rešitev: Temperatura prostora med primarno fermentacijo naj bo kar se da stabilna in v okvirih, ki so določeni na embalaži kvasa, katerega ste dodali v pivino.

Vir: https://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?t=68518

Povzročitelj 3: Pretoplo okolje. Ravno obratna situacija prav tako negativno vpliva na kvasovke v fermentorju. Pretoplo okolje (nad 24-25 °C) lahko povzroči, da kvasovke predčasno zaključijo svoje delo. To samo po sebi piva ne pokvari, pivo bo še vedno pitno, vendar se pri fermentaciji pri višjih temperaturah sprosti veliko estrov in fenolov, kar privede do neprijetnega priokusa v našem končnem produktu.

Rešitev: Temperatura prostora med primarno fermentacijo naj bo kar se da stabilna in v okvirih, ki so določeni na embalaži kvasa, katerega ste dodali v pivino.

Težava: Prejšnja kuha se je obnašala “tako”, zdajšnja kuha pa se v fazi fermentacije obnaša “drugače”.

Povzročitelj 1: Drugačni pogoji med fermentacijo. Različni tipi kvasov se med fermentacijo obnašajo drugače. Prav tako se enak tip kvasov obnaša drugače, če ste uporabili drugačne surovine. Glavnega povzročitelja tu ni mogoče odkriti.

Rešitev: Bodite potrpežljivi, lahko da z vašim pivom ni nič narobe. Kvasovkam pustite, da opravijo svoje delo – postavili ste jim drugačno nalogo kot prejšnjič.

Vir: https://hazyandhoppy.com/how-to-make-a-yeast-starter/

Povzročitelj 2: Zdravje kvasovk. Če varite enak recept pod enakimi pogoji je možno, da je za drugačno fermentacijo krivo zdravje kvasovk. Lahko, da so kvasovke iz druge, slabše serije.

Rešitev: Če fermentacija poteka dokaj normalno, brez večjih zapletov priporočamo, da kvasovkam pustite še nekaj dni, da opravijo svoje delo. Če pa se ne dogaja nič preverite, ali je kateri izmed teh razlogov krivec za neaktivno fermentacijo.