fbpx

Počutje po naporni noči?

Na jutro oz. bolje rečeno poldan po naporni noči, običajno počutje ni najboljše, tudi če se alkoholu v celoti izognemo. Če pri tem še nekoliko bolj intenzivno nazdravimo, pa je seveda naše telo še toliko bolj izčrpano. Poleg rahle zastrupitve telesa je ključen dejavnik, ki vpliva na slabše počutje dehidracija telesa.

Na področju okrevanja po mačku obstaja kar nekaj mitov. Lahko začnemo z legendarnim “klin se s klinom zbija”, obsežnim debatam koliko “ga kdo nese” in “koliko je v kdo formi” ter seveda različnimi “preverjenimi recepti za zdravljenje mačka”.

Najboljša metoda je seveda preventiva. Glede na to, da se nahajamo na portalu pivskih navdušencev seveda ne ponujamo rešitve v obliki izogibanja alkoholnim pijačam. 

Dober način, kako telo pripraviti na zabavo je kvaliteten obrok, ki zajema dovolj mastne hrane in vlaknin pred pričetkom uživanja alkohola. Priporočljive so tudi azijske hruške, ki naj bi po raziskavah znižala nivo alkohola v krvi po zaužitju alkoholne pijače. Da bo telo še bolje pripravljeno na naporno noč si lahko pomagamo tudi z dodatki kot so vitamin C in prehranska dopolnila, ki ščitijo in razstrupljajo jetra. Živila ki si jih želimo izogniti so predvsem tista, ki v telesu sprožajo vnetne procese. Lep primer je sladkor.

Hruška Nashi (Vir: https://trbanc.si/izdelek/sadike-nashi/)

Pred pričetkom zabave se poizkusimo tudi nekoliko spočiti in sprostiti. To lahko pomeni vadbo v fitnesu, partija tenisa, igra družabnih iger v sproščenem vzdušju, … Pomembno je, da zmanjšamo stres. Tudi izbor družbe v kateri preživimo večer je seveda zelo pomemben.

Med uživanjem alkohola je pomembna redna hidracija telesa, najbolje z vodo, tekom celotno praznovanje. Določen prispevek imajo namesto vode tudi negazirane brezalkoholne pijače. Dobra rešitev so tudi pijače bogate z elektroliti, kot je na primer kokosova voda. Grizljanje različnih prigrizkov upočasni absorpcija alkohola. Če se lotimo slanih prigrizkov nas to naredi žejne, zato je boljša rešitev narezek in zelenjava. K preventivi pripomorejo mlečni izdelki, ki upočasnijo absorpcijo alkohola, zato bi na prvo mesto postavili sir.

Če je med branjem tega prispevka za preventivo že prepozno, čudežnega zdravila za “mačka” sicer nimamo, poznamo pa nekaj načinov, kako ublažimo posledice

Najprej dobro prezračimo prostor, najbolje še preden se odpravimo spat. Naše telo namreč potrebuje kisik. Klima naprave izsušijo zrak zato niso zaželene.

Ko se zbudimo lahko pomaga čista zelenjavna ali goveja juha. Odlična rešitev je tudi polnozrnat kos kruha z medom. Kruh vpije tekočine iz želodca, med pa predstavlja vir fruktoze. Odlično izbira je tudi sadje. Zajtrku lahko dodamo tudi jajca, kar bo prispevalo k hitrejši presnovi alkohola.

Vir: https://www.gurman.eu/recepti/krepka-goveja-juha-4314

Izotonične pijače bodo pomagale rehidrirati telo in vnesti nekaj prepotrebnih snovi. Lahko zaužijemo tudi že omenjeni vitamin C in vitamin B, ki prispevata k razstrupljanju telesa. Odlična izbira sta tudi voda z limono, ingverjev čaj in zeleni čaj. Zeleni čaj je namreč dober vir antioksidantov. V zeleni čaj lahko dodamo tudi ingver in kumino in tako pomirimo še želodec. Nekateri po naporni noči prisegajo tudi na coca colo, sprite ali vodo z mehurčki. Predvsem je pomembno, da uživamo velike količine tekočine.

Pomaga lahko tudi Virgin Bloody Mary, ki je brezalkoholna različica legendarnega koktejla proti mačku imenovanega Bloody Mary, ki vsebuje paradižnikov sok, sol, poper, worcestersko omako in steblo stebelne zelene.

Čeprav kava sama po sebi ni priporočljiva, saj je diuretik, pa nekateri priporočajo rimsko kavo. To je močna turška ali espresso kava, v katero stisnemo sok četrt ali pol limone in naj bi pomagala pri lajšanju jutranjih težav. Ta nasvet, je priporočljiv le za tiste, ki so jutranje kave navajeni in predstavlja obvezen del njihovega dneva.

Ko smo telesu ponudili hrano in pijačo je čas še za sprehod. Svež zrak in gibanje bosta oskrbela telo s kisikom in zbistrila glavo. Dober vpliv bo pustilo tudi sonce. Za še boljši učinek dodamo še več gibanja oziroma opravimo lahkotnejšo vadbo

Po sprehodu oziroma vadbi, priporočamo nekoliko konkretnejši, a ne preveč masten obrok. Odlično živilo, ki ga želimo dodate v tak obrok so šparglji,  saj vsebujejo aminokisline, ki povečajo hitrost celic, ki sodelujejo pri razgradnji alkohola. Dobra izbira je tudi špinača.

Če je glavobol vseeno premočan, lahko uporabimo analgetiki na osnovi paracetamola, acetilsalicilne kisline pa se je bolje izogibati, saj lahko še dodatno razdraži želodec in poslabša slabost in omotico.

Kdor nestrpno pričakuje način, kako doseči enake občutke kot do sedaj, brez stranskega učinka pa bo moral počakati, da sintetični alkohol Alcarelle doseže zadnjo stopnjo razvoja. Do takrat pa “po pameti”.