fbpx
Vir: beermaverick.com

Drobljenje (mletje) slada

Kako zmleti slad zagotovo sodi med najpogostejša vprašanja domačih pivovarjev. In prvi odgovor na to vprašanje je že izraz, ki ga uporabljamo. Slada namreč v resnici ne zmeljemo, temveč želimo, da lupina poči. Tako se ustvari “posteljica”, ki služi kot filter in prepreči mašenje sistema. 

Nekoliko drugače velja pri metodi BIAB, kjer lahko slad zdrobimo nekoliko bolj. Nekateri se poslužujejo metode dvojnega mletja. Razlog je v tem, da vreča sama ustvarja filter. Ko drobimo slad za BIAB, ga je najbolje mleti kar neposredno v vrečo za drozganje.

V primeru, da slad ni počen, bo to negativno vplivalo na izkoristek drozganja. Sladkorji se bodo namreč težko prebili iz lupine. Preveč fino zmlet slad pa bo, kot smo že omenili, povzročil lepljenje. Če se nam to pogosto dogaja, lahko poleg prilagoditve mlina razmišljamo tudi o dodajanju riževih luščin.

Razmak, ki se svetuje pri uporabi mlina, se giblje okoli 0.86-0.92 mm oz., če to prikažemo nekoliko bolj praktično, za debelino kartice (kreditne, zdravstvene,…). Razmak se seveda razlikuje tudi od vrste slada oz. žita, ki ga meljemo. Prilagoditve lahko opravimo pred samim mletjem na podlagi predhodnega mletja nekaj zrn. Pomembno je, da imamo pred mletjem slada namenjenega varjenju, mlin pravilno nastavljen.

Koristi tudi, da slad pred mletjem nekoliko poškropimo z vodo. S tem dosežemo, da se zrna ne spreminjajo v prah, ampak samo počijo.

Pomembno je tudi, da ne meljemo prehitro. Tako ustvarjamo preveč moke. Ta težava se običajno pojavlja pri uporabi električnega vrtalnika za poganjanje valjev mlina. V vsakem primeru pa se želimo izogniti mletju v notranjih prostorih, saj bo v nasprotnem primeru brisanje prahu lepo zapolnilo naš čas med drozganjem.

Najbolje je, da slad meljemo tik pred kuho in tako zmanjšamo možnost oksidacije slada. 

Nakup kvalitetnega mlina je zagotovo dobra investicija. Dodatki kot sta dozirnik slada in stojalo za mlin pa sta več kot dobrodošla. Ena izmed rešitev je tudi lesen podstavek v obliki deske, ki ga nato položimo na posodo, kamor meljemo slad. Vse je seveda odvisno tudi od količine slada, ki ga potrebujemo za naše recepture. Več o izboru mlina si lahko preberete tukaj.

Pri vsem tem pa ne pozabimo, da je mlin potrebno tudi vzdrževati ter hraniti v suhem prostoru.