fbpx

Pivo nekoliko drugače: Kuhano pivo

V prvem prispevku iz serije člankov "Pivo nekoliko drugače" predstavljamo kuhano pivo. Po kuhanem vinu in kuhanem ginu je čas za kuhano pivo.
V prvem prispevku iz serije člankov "Pivo nekoliko drugače" predstavljamo kuhano pivo. Po kuhanem vinu in kuhanem ginu je čas za kuhano pivo.

Značilni oglasi za pivo prikazujejo hladno oziroma še raje kar ledeno pivo. Takšno pivo je vsekakor dobrodošlo v vročih poletnih mesecih, pozimi pa zveni precej manj privlačno. 

Ljubitelji craft piva vedo, da vsako pivo ni primerno za serviranje pri zelo nizkih temperaturah. Ledeno pivo iz reklame je torej predvsem uspešen način, kako prebuditi žejo, iz vidika kvalitetnega okušanja piva pa precej manj. 

Tako kot vsako pivo ni primerno za nizke temperature tudi za pripravo kuhanega piva ni primerno vsako pivo. Bistri lagerji in močno hmeljena piva IPA gotovo ne sodijo med njih. 

Za boljše razumevanje pitja vročega oz. toplega piva koristi skok v preteklost. Pred 20. stoletjem  v času tavern in sladnih aleov je pivo fermentiralo hitro in brez hlajenja. Pivo je bilo precej bolj sladko, popotniki in delavci, ki so zahajali v taverne pa so potrebovali pijačo ki jih pogreje in napolni z energijo. Veljalo je pravilo da mora biti pijača topla kot kri. 

Pogosto utrujeni so potrebovali enostaven način, kako zaužiti “hrano v tekoči obliki”. Toplo pivo je po takratnem prepričanju veljalo za pijačo, ki je pomagalo ohranjati zdravje.

Kuhano pivo za zdravje.

V naših koncih je bolj poznano kuhano pivo, ki se mu je v zadnjih letih pridružil še kuhan gin. Vendar pa v deželah z močno pivovarsko tradicijo, kot sta Anglija in Nemčija kuhano pivo pijejo že dlje časa. V mrzlih obobjih leta, ga obožujejo tudi Poljaki, ki ga imenujejo “grzane piwo”.

Grzane piwo (Vir: https://www.goodfon.com/food/wallpaper-download-2880×1800-chashka-napitok-anis-badyan.html)

Kuhano pivo je po načinu priprave zelo podobno pripravi kuhanega vina. Tako kot lahko pri vinu izberemo kuhančka iz rdečega ali svetlega vina, je tudi pri pivu mogoča izbira različnih stilov. Kot nas je naučila preteklost, je dobro izbrati bolj sladek oz. s sladi bogat stil piva. Temno pivo je gotovo bolj varna izbira saj zmanjša možnost, da bo pivo med segrevanjem “zagrenilo”. Vsekakor pa se želimo izogniti bolj hmeljenim sortam piva. Če nam bolj ustrezajo sadni okusi, poizkusimo izbrati tudi temu primeren ale.

Za osnovo v posodi zmešamo manjšo količino vode in manjši del piva ter dodamo začimbe in med. Najpogosteje se dodaja klinčke, cimet v skorji, ingver, muškatni orešček, itd.

V tem koraku je pomembno, da se med stopi in da se izbrana mešanica zgosti. Lahko uporabimo tudi različne vrste sladkorja – tako namesto medu kot v kombinaciji z medom. Za bolj sadne arome lahko uporabimo tudi javorjev in sadni sirup. 

V primeru, da uporabljamo cimet v prahu, ga dodajamo proti koncu, ko se zmes že ohlaja in se tako izognemo penjenju. 

Dodamo preostanek piva in izbrano sadje (pomaranča, limona, jabolko, limonska trava, …) oz. sok le tega. Pri kuhanju smo pozorni, da pivo ne vre, saj pri tem iz pijače povre večina alkohola in vpliva na spremembo okusa.

Tako kot izdelava piva, je tudi izdelava kuhanega piva eksperiment. Obstaja veliko različnih možnosti, ki so odvisni od našega okusa in pripravljenosti za raziskovanje. 

Kuhano pivo lahko pripravimo tudi v naprej in ga nato skupaj z začimbami in krhlji sadja shranimo v dobro zaprti steklenici. Preden pivo postrežemo, ga moramo segreti.

Preden postrežemo, poskrbimo še za malo dekoracije in praznično vzdušje je tu.