fbpx

Kdo lahko zvari pivo?

Nejc v tokratni kolumni opiše, kako se je izobrazil o varjenju piva in kako se je soočil s prostorskim vprašanjem.
Nejc v tokratni kolumni opiše, kako se je izobrazil o varjenju piva in kako se je soočil s prostorskim vprašanjem.

Vprašanje s preprostim odgovorom. Vsak, ki mu je to v veselje in bo v to vložil čas ter trud. Danes, ko gledam nazaj na svojo prvo kuho, ne morem verjeti kako skoraj preprost je cel postopek, takrat pa mi je to izgledalo kot cela znanost. 

Ko sem se odločil, da bom zvaril svoj prvi ‘batch’, nisem imel nobenih izkušenj, nobenih znanj, nisem poznal nobene osebe, ki bi mi lahko pomagala s kakšnim nasvetom. Moram priznati, da predno sem zvaril svoje prvo pivo je preteklo kar precej časa, ki sem ga posvetil zbiranju informacij ter pridobivanju prve opreme. Prebiral sem razne članke ter knjige kot so Home Brew Beer (Greg Hughes), How to Brew (John Palmer), Handbook of brewing (Priest & Stewart), Brewing Microbiology (Priest & Campbell). Pregledal sem tudi razne video posnetke preko Youtube. Nekaj super zanimivih stvari se lahko najde pri tukaj omenjenih oglaševalcih kot so BEER-N-BBQ by Larry, Barley and Hops Brewing, Mash Hacks, NorthrenBrewerTV. Nekaj informacij sem prebiral tudi na slovenskih straneh kot so pivopis.si in sam svoj pivovar na alter.si, bolj pa sem se posvetil zgoraj omenjenim tujim virom. Zdaj ko gledam nazaj vidim, da bi marsikje privarčeval na času ter denarju, če bi vedel kar vem danes. Sem se pa vse naučil sam in danes tudi toliko bolj cenim vsak korak pri samem varjenju sploh takrat, ko imam v kozarcu pred sabo mrzlo domače pivo. 

Predno se lotimo opreme ter potrebnih surovin za samo varjenje je potrebno omeniti še eno, bolj pomembno stvar. Prostor za samo kuho ter fermentacijo. Kot najbrž že veste sami na pridobivanje piva vpliva več faktorjev, eden izmed bolj pomembnih je temperatura fermentacije. Večina domačih pivovarjev začne svojo pot v garažah ali kleteh, saj nudijo v večini temen prostor, dobro izolacijo in dokaj stabilno temperaturo. Sam sem začel precej drugače, ker nisem imel na voljo naštetih prostorov, ampak željo da dokažem, da se da kuhati še drugje. Sam sem namreč začel kuhati v predsobi majhne garsonjere v tretjem nadstropju večje stanovanjske stavbe. V tem delu sem imel požarna vrata skozi katera sem lahko odvajal paro, predsoba sama po sebi pa ni imela nobenih oken ter dokaj stabilno temperaturo. Tam je potekala fermentacija. Seveda je bilo to daleč od idealnega prostora, vendar za sam začetek je bilo dovolj. Pomivanje pripomočkov in opreme je potekalo v kopalnici na keramiki, razkuževanje pa v predsobi. Danes sem na poti k seljenju v večji prostor, mojo bodočo pivovarno, kjer bo cel postopek bistveno lažji. 

Predno se lotimo opreme pa bi rekel, da si vzamemo malo časa za procesiranje informacij in kakšno dobro pivo! Do na slednjič, na zdravje!