fbpx

5 razlogov za prijavo svojega piva na tekmovanje

Tekmovanja so primerna tako za nove pivovarje, kot že izkušene pivovarje in pivovarske legende. Za udeležbo na tekmovanju v resnici niti ni potrebno biti pretirano tekmovalen (škoduje pa tudi ne). Če še vedno niste prepričani, bomo razblinili vse dvome v naslednjih petih točkah.

1) Odličen način za pridobivanje povratnih informacij

Čeprav lahko za povratne informacije vprašate svoje prijatelje, družino ali nekaj članov lokalnega domačega kluba, je vedno dobro, da jih dobite od drugih zunanjih virov. 

Sodniki običajno sodijo po smernicah BJCP, sojenje je popolnoma nepristransko, kar omogoča vrsto povratne informacije, ki jo moramo slišati mnogi od nas.

Vir: https://byo.com/article/how-to-win-at-homebrew-competitions/

2) Pomaga izboljšati določen recept in/ali postopek

Nekateri recepti enostavno ne izpadejo na tak način kot smo si želeli, ne glede na spremembe ki smo jih naredili pri različnih serijah. Včasih arome enostavno ne pride do izraza tako kot smo si želeli, grenkobe je preveč ali premalo, okus je preveč ali premalo sladen ali pa so kvasovke ustvarile preveč estrov. Pri toliko spremenljivkah je včasih težko natančno ugotoviti, kje je težava.

Povratne informacije, ki jih dobimo od sodnikov na tekmovanju, lahko pomagajo najti odgovor ali pa odprejo nek nov pogled. Senzorična analiza pomaga natančno določiti težave v pivu, sodniki pa lahko celo usmerijo naše pivo v kategorijo, za katero menijo, da bi bil naš trenutni recept boljši.

Vir: BJCP

3) Zavedanje priokusov in drugih napak pri varjenju

Del sodniškega zapisnika so polja, ki navajajo različne priokuse. Za vsakega od priokusov je na voljo tudi razlaga oz. opis, ki olajša zaznavo tega priokusa v lastnem pivu.

Druga prednost podrobnih povratnih informacij je odkrivanje drugih napak, ki jih je mogoče zlahka pregledati. Na podlagi znasčilnosti piva, lahko prepoznamo možnosti za izboljšanje kot so sprememba temperature drozge ali temperature fermentacije. 

Včasih je koristno že to, da se zavemo katere težave lahko obstajajo v procesu, in nas spodbudijo k razmišljanju o načinih, kako jih lahko popraviti ali preprečiti.

Vir: https://www.researchgate.net/figure/A-Versions-of-the-Beer-Flavour-Wheel-developed-by-Meilgaard-et-al-1979-34_fig7_274321986

4) Omogoča vpogled v ponovljivost serij

Eden največjih izzivov v domačem, pa tudi craft pivovarstvu, je doseganje ponovljivosti. Ko imamo na voljo recepturo, za katerega menimo, da je preizkušena in je osvojil medaljo ali dve, nam lahko večkratno sodelovanje z isto recepturo ponudi odgovor tudi na to vprašanje. Če so rezultati na tekmovanjih konstantno dobri, to vsekakor vliva nekaj samozavesti.

To sicer ne zagotavlja konstantnega zasedanja najvišjih mest, saj so nekatera tekmovanja večja od drugih in je konkurenca lahko močnejša. Že ocene sodnikov pa so dovolj, da vidimo na kako visokem nivoju so postopek, natančnost, doslednost, …

Vir: https://www.cigarcitybrewing.com

5) Zabava

“Tekmovalne vročica” in čudoviteg občutka, ko so rezultati objavljeni ali še bolje, razglašeni v živo. V primeru, da temu sledi še kakšna medalja še toliko bolje. Vznemirjenje ob pregledovanju ocenjevalnih listov in ugotavljanje kaj si sodniki mislijo o naših pivih. To je le ena zabavna plat tovrstnih tekmovanj. 

Druga, za večino mnogo pomembnejša plat je druženje, sodelovanje in spoznavanje novih ljudi, povezanih s pivovarstvom. Spoznavanje tistih, ki smo jih do sedaj spremljali le preko socialnih medijev ali pa smo jih kako drugače podpirali na njihovi poti. Z nekaterimi se vidimo enkrat do dvakrat na leto in obujamo spomine, razlog za to pa so lahko ravno tekmovanja.

Vir: https://www.brewersassociation.org/press-releases/2022-world-beer-cup-winners-announced/