fbpx

Obiranje hmelja tudi letos v polnem teku

Letos se je obiranje v Savinjski dolini pričelo v prvi polovici avgusta, ko je dozorel Savinjski golding. Ta sorta je že po navadi med prvimi, ki dozori in je zrela za obiranje.

Letošnja letina bo po vseh napovedih skromna. Sušno obdobje, visoke temperature in pomanjkanje padavin so pustili svoj davek na pridelku.

Vir: Wikipedia

Zrelost hmelja?

Nastop tehnološke zrelosti hmelja je odvisen od različnih tehnoloških ukrepov (z dušikom preveč gnojena hmeljišča dozorijo kasneje, zgodaj rezan in napeljan hmelj dozori prej), kot tudi od vremenskih razmer v času rasti in seveda sorte. Le te lahko razvrstimo na zgodnje, sem se uvršča Savinjski golding, ki je tehnološko zrel v povprečju med 10. in 20. avgustom, srednje pozne, kamor spadata Aurora in Bobek, ki dozorita med 20. in 25. avgustom, ter na pozne, kamor spada Celeia, ki dozori v prvi polovici septembra. Tudi trajanje tehnološke zrelosti se med sortami razlikuje, kar je prav tako v prid izogibanju delovnih konic. Pri Aurori traja obdobje tehnološke zrelosti okrog 20 dni, medtem ko pri Savinjskem goldingu traja le sedem do deset dni. IHPS pobiranje sort razvrsti po naslednjem principu (glej tabelo spodaj).

Vir: https://www.hoppris.com
SORTAZAČETEK POBIRANJA
Aurora20.8. – 29.8.
Bobek28.8. – 2.9.
Celeia1.9. – 7.9.
Dana28.8. – 5.9.
Magnum1.9. – 5.9.
Savinjski golding10.8. – 20.8.
Syrian Cardinal28.8. – 25.8.
Syrian Dragon20.8. – 25.8.
Syrian Eureka1.9. – 5.9.
Styrian Fox28.8. – 2.9.
Syrian Kolibri28.8 – 2.9.
Styiran Wolf20.8 – 4.9.

Kako vemo da je hmelj zrel?

Nezrel hmelj ima storžke travnato zelene barve, lističi so razprti, zato pri sušenju lupulin izpada iz storžkov. Storžki so majhni, neprožni, neizenačeni po velikosti, vonj je prazen ali neizrazit.

Zrel hmelj ima zaprte, prožne, izenačene storžke, barva je svetlo zelena z leskom, pri stiskanju storžki šelestijo in se odbijejo, če padejo na tla. Če storžke zmečkamo, ostane na rokah lepljiva, rumenkasta snov. Imajo poln vonj s tipično aromo.

Prezrel hmelj ima odprte, drobljive, lahke storžke, rumenkaste ali rjavkaste barve z ostro, neprijetno aromo. Lističi odpadajo od storžkov.

Vir: https://infoslo.si/content/uploads/2017/04/Izleti-po-občini-Braslovče.pdf

Slovenski hmelj

Četudi letošnja letina še ni pripravljena za prodajo, pa lahko širok nabor slovenskih in ostalih sort najdete na naslednji povezavi. Pakiranja omogočajo kuhanje manjših kot tudi večjih količin piva. Pa veselo na delo!