fbpx

Aprila se vrača: PIVOVARSKI TEČAJ | All-grain varjenje piva

Pivovarski tečaj “All-grain varjenje piva”je trenutno edino izobraževanje v Sloveniji, ki ponuja celovit pregled varjenja piva z metodo “all-grain”. Ker izobraževanje poteka v živo, je mogoče na praktičnem primeru spoznati vse pomembne korake varjenja piva z izbrano metodo. Skozi tečaj bomo tako skupaj zvarili pivo, ob tem pa spoznali najbolj pogoste napake, uporabne trike ter nasvete za varjenje domačega piva. Tečaj je namenjen tako začetnikom kot tistim, ki si želijo svoje znanje še nadgraditi.

Kdaj in kje?

Termin: sobota, 2. 4. 2022 ob 14.00 (število mest je omejeno)

Lokacija: Pivovarna Loo-blah-nah (C. 24. Junija 25, 1000 Ljubljana)

Kaj se bo dogajalo?

Najprej si bomo pogledali nekaj o opremi (enoposodni sistem, alternative, dodatna oprema) in sestavinah (voda, slad, hmelj, kvas) nato pa šli čez celoten postopek (izbira recepta, mletje slada, drozganje, spiranje oz. sparging, kuhanje in hmeljenje, dodatki, hlajenje, dodajanje kvasa, fermentacija, stekleničenje in kegiranje. Seznanili se bomo tudi z nasveti in primeri dobrih praks, si pogledali kako narediti svoj recept ter opozorili na najpogostejše napake domačih pivovarjev. Skupaj z glavnim pivovarjem Domnom Srebotom, si bomo ogledali tudi pivovarno Loo-blah-nah in poizusili nekaj njihovih piv.

Del predavanja bo namenjen tudi vašim vprašanjem, kako izboljšati vaš proces ali obstoječi sistem. Če pa se v svet domačega pivovarstva podajate šele sedaj, vam bodo naši predavatelji z veseljem svetovali, kakšen sistem bi bil primeren za vas.

Vsi udeleženci so po tečaju vabljeni, da nadaljujejo pogovor ob kozarcu piva.

Pivovarna Loo-blah-nah

Program tečaja:

  • Oprema (enoposodni sistem, alternative, dodatna oprema)
  • Sestavine (voda, slad, hmelj, kvas)
  • Postopek:
    • izbira recepta
    • mletje slada (hitrost, nastavitve mlina)
    • drozganje (temperatura, čas, encimi)
    • spiranje oz. sparging
    • kuhanje in hmeljenje
    • dodatki (bistrenje, sadje, zelišča,..)
    • hlajenje (hitrost, načini)
    • dodajanje kvasa
    • fermentacija (temperatura, čas, pogoji)
    • stekleničenje, kegiranje (prednosti, slabosti, priporočila,..)
  • Nasveti in primeri dobrih praks
  • Kako narediti svoj recept
  • Najpogostejše napake domačih pivovarjev

Kdo bo predajal znanje?

Andrej Colarič se s pivom ukvarja že vrsto let, svoje znanje je nekoč delil predvsem v okviru dogodkov in vsebin portala Pivopis.si, sedaj pa sodeluje pri razvoju portala CraftUnity.si. Je imetnik izjemno cenjenega ameriškega certifikata Certified Cicerone® in soavtor slovenske knjige o pivu – Pivo, Pijača doživetja. Je navdušeni uporabnik enoposodnih sistemov za varjenje domačega piva s katerimi najraje vari nemške ležake in belgijske težkokategornike.

Andrej Colarič

Jure Guzelj (gostujoči predavatelj) se je s craft pivom prvič srečal leta 2014. Več letne izkušnje na področju A-testiranega TIG varjenja sirarske in pivovarske opreme pa so ga pripeljale do odločitve, da si sam sestavi in zvari svojo lastno pivovarno, ki danes sliši na ime Pivovarna Kralj. Pivovarstvo mu je hobi in strast, kjer lahko odraža svojo kreativnost. Danes velja za strokovnjaka na področju pivovarske opreme za domače in tudi profesionalne sisteme. 

Jure Guzelj

Kaj pa cena?

Cena tečaja je 80,00 €. 

Prijavnina vključuje:

  • 4-urni tečaj varjenja piva z metodo “all-grain”
  • vodeni ogled craft pivovarne Loo-blah-nah
  • degustacijo piv v tap room-u pivovarne Loo-blah-nah

Vsak udeleženec prejme tudi:

  • skripto s pomembnimi zapiski izobraževanja,
  • potrdilo o opravljenem tečaju,
  • “goodie bag”.