fbpx

Pivovarji ogorčeni nad novo EU zakonodajo o odpadni embalaži – zakaj so vinarji iz nje izvzeti?

Medtem ko EU razpravlja o pravilih za omejevanje odpadne embalaže, pivovarji trdijo, da so neupravičeno diskriminirani glede ciljev za ponovno uporabo in sheme povratne embalaže. Vinogradniki so po novem načrtu iz nje namreč izvzeti. Eden izmed voditeljev evropske vinarske industrije pravi, da bi se pivovarji morali “brigati zase”. Evropski pivovarji so opozorili, da je izjema za vino in ne za pivo iz shem vračila embalaže in ciljev za ponovno uporabo nepravična in potencialno nezakonita, medtem ko Evropski parlament vstopaja v zadnje pogovore o novem zakonu, namenjenem obravnavi naraščajoče količine odpadne embalaže v EU. Ministri za okolje so pred božičem potrdili mandat za pogajanja Sveta EU o predlagani uredbi o embalaži in embalažnem odpadu (UEEO).

S tem so odprli pot za bližajoče se politične pogovore z Evropskim parlamentom, ki že potekajo na tehnični ravni. “Naša stališča so jasna,” je zapisalo združenje Brewers of Europe v pismu poslancem Evropskega parlamenta in vladnim pogajalcem (10. januar). “Če se cilji in obveznosti v UEEO nanašajo na pivo, potem obstaja pravna obveznost, da se nanašajo na vse kategorije alkoholnih pijač.” Na ministrskem vrhu 18. decembra so vinogradniki izpodbijali zahtevo, da mora do konca desetletja 10% izdelkov dobavljati v obnovljivi embalaži v sistemu za ponovno uporabo ali polnjenje, ki so bo do leta 2040 povečalo na 40%. Izjema bi veljala tudi za zahtevo, ki jo podpira Evropski parlament, da naj bo vino izvzeto iz shem vračila embalaže, ki naj bi bile vzpostavljene do leta 2029 po predlogu. Češki in belgijski minister sta takoj izrazila pomisleke na decembrskem vrhu o neenakopravnem obravnavanju pivovarjev, a se kljub temu strinjala s predlogom. Belgija, ki trenutno predseduje Svetu EU in je zato načeloma nevtralna glede medvladnih pogajanj, upa, da bo do marca sklenila dogovor s parlamentom.

Ignacio Sánchez Recarte, generalni sekretar trgovinskega združenja Comité Européen des Entreprises Vins, ki zastopa približno 7.000 vinarjev po Evropi, zavrača skrbi pivovarjev. Povedal je, da trg, ki ga obvladujejo multinacionalne pivovarske konglomerate, ni primerljiv s tistim, ki ga sestavljajo skoraj izključno majhni, domači proizvajalci. Več kot 99% domačega vinskega sektorja predstavljajo mikro- in srednje velika podjetja, je dejal Sánchez Recarte, zato postavlja vprašanja o trdnosti pravnih argumentov pivovarjev in trdi, da se je njegova organizacija osredotočila na predstavljanje odločevalcem “relevantnih in primernih” informacij za svojo industrijo.

Brewers of Europe je delil kratko pravno analizo, ki jo je poslal Evropski komisiji lani, kjer trdi, da sta vino in pivo tekmeca, ki sta “vsaj delno zamenljiva med seboj”, in da bi pravila, ki bi eno favorizirala pred drugim, izkrivila trg. Simon Spillane, vodja operacij lobistične skupine, je dejal, da pivovarji “že vodijo pot” v trajnosti embalaže, navedel je primer ponovne uporabe sodov za pivo približno 165-krat, preden so jih po 30 letih zdrobili in reciklirali. Podpirajo že vzpostavljene sisteme ponovne uporabe in recikliranja v mnogih državah, je dejal. “Zato si prizadevamo za ambiciozno UEEO, vendar potrebujemo enakovredno podlago v zakonodaji o embalaži, kjer bi pivo in druge alkoholne pijače igrale po istih pravilih, pri čemer bi vsak sektor pošteno prispeval k doseganju ciljev in podpiral sisteme zbiranja,” je povedal Spillane. “Vsak drug pristop postavlja pivovarje v konkurenčno slabši položaj.”