Na trgu je na voljo več sredstev, ki se uporabljajo za bistrenje piva. Večina jih deluje na osnovi kemijskih reakcij s specifičnimi molekulami, ki v pivu tvorijo motnost.
Prednost Stabisola je, da na delce motnosti v pivu deluje povsem fizikalno in zato neselektivno s seboj na dno posode vzame kvasne flokule, velike beljakovine, polifenolne koloide ter ostale delce v pivu prav zako pa tudi delce hmelja po suhem hmeljenju.

Ostale prednosti Stabisola so:
- Primeren za vegan
- Kot tekočina je enostaven za uporabo
- Enostavno shranjevanje in dolg rok uporabe
- Doziranje v majhnih količinah
- Temperaturno neobčutljiv in uporaben tako v WP kot na maturaciji
- Stabisol nima negativnega vpliva na peno piva
Bistrilo za pivo Stabisol Bavarskega proizvajalca Stabifix je povsem inertno bistrilno sredstvo ki ne povzroča kemijskih reakcij in ne pušča sledi v pivu, iz piva se v celoti izloči z usedlino. Uporaba Stabisola je skladna celo z Reinheitsgebot, nemškim zakonom o čistosti piva.
Stabisol je 30% vodna raztopina silicijeve kisline (Si02) ki se po dodatku v pivo ali pivino zamreži v hidrogel, ki med posedanjem proti dnu prestreže delce in pospeši njihovo posedanje na dno posode. Hitrost posedanja je 4-5m/dan.

Uporablja se lahko v različnih fazah proizvodnje piva:
- Za bistrenje vroče pivine ob koncu kuhanja ali ob pričetku sedimentacije (whirlpool); priporočeno doziranje 30-60ml/hl; rezultat je bistrejša pivina.
- Za bistrenje mladega piva po fermentaciji ali med zorenjem; priporočeno doziranje 40-50ml/hl; krajši čas proizvodnje in bolj ponovljiva kvaliteta piva.
- Za bistrenje po suhem hmeljenju (dry-hopping); priporočeno doziranje 50-200ml/hl; lažje obvladovanje postopkov suhega hmeljenja, bolj ponovljiva kvaliteta piva.
Uporaba v whirlpoolu
S stabisolom v whirlpool v vroči fazi priprave pivine dosežemo boljšo bistrino pivine. Bistra pivina je pomembna za kasnejšo kvaliteto piva in zmanjšanje rizika neželjenih senzoričnih napak piva.
Pivina bistrena s Stabisolom vsebuje nižjo vsebnost getaglukanov in trdnih delcev, fermentacija v taki pivini poteka hitreje, poleg tega pa ima Stabisol doziran v WP ugoden vpliv tudi na peno piva.

Uporaba v pivu na zorenju
Z doziranjem Stabisol v ohlajeno pivo na zorenju pospešimo sedimentacijo kvasa in ostalih motnih delcev.
Pivo po sedimentaciji s Stabisolom bo rahlo motno, meja med usedlino in pivom bo ostra in usedlino bo lažje ločiti od piva. Motnost takega piva bo homogena v vseh nivojih fermentorja, poleg tega pa bo taka motnost stabilnejša saj Satbisol odstrani večje delce. Po stabilizaciji ostanejo v pivu le manjši delci, ki pa kasneje v steklenici ali sodu težje tvorijo usedlino.

Pivo bistreno s Stabisolom bo bolj sveže, manj neželjenih senzoričnih napak, poleg tega pa bo tudi senzorično obstojnejše.

Uporaba v pivu po suhem hmeljenju (dry-hopping)
Suho hmeljenje je priljubljen način povdarjanja hmeljne arome pri pivovarjih. Ima pa suho hmeljenje kar nekaj pasti in težav, ki jih lahko omejimo ali odpravimo z uporabo Stabisola po zaključenem hmeljenju.
Priporočamo, da se Stabisol dozira v pivo z vrha neposredno po zaključenem procesu extrakcije hmeljnih arom. Običajno je to 2-5 dni po doziranju hmelja v pivo.
Četudi se po doziranju hmelja v pivo večji delci hmelja kitro posedejo na dno, v pivu ostajajo manjši delci, ki lahko povzročajo naslednje težave:
- Zaradi predolgega stika piva s hmeljem se lahko razvijejo neželene arome (grassy) kot so po travi ali zemlji (earthy).
- Zelankasti odtenki motnosti piva ali nečista pena piva v kozarcu.
- Groba grenčica in trpkost (astringency).
- Nehomogena kvaliteta piva v fermentorju (spodaj bolj moten kot zgoraj) posledično lahko pri nekaterih steklenicah občutno več usedline.
- Delci hmelja se odlagajo na pivovarski in točilni opremi, mašijo polnilne stroje in točilne aparate.
Vse naštete in še številne druge težave suhega hmeljenja odpravlja ali zmanjšuje doziranje Stabisola nekaj dni po doziranju hmelja.





