Altbier
Opis
Altbier je pivo zgornje fermentacije, ki izvira iz nemške pokrajine Vestfalije. Alt v imenu se nanaša na starejši stil vretja piva, ko dandanes uporabljene kvasovke pivovarjem še niso bile na voljo.
- Začetna specifična gostota: 1.049
- Končna specifična gostota: 1.010
- Izkoristek: 71 %
- ABV (%): 5,1
- EBC: 31
- IBU: 30
- pH: 5,25
Sestavine
Slad
Hmelj
Kvas
Navodila
Drozganje
-
Receptura je pripravljena za 23 litrov piva. Pri drozganju se držite pravila 10-30-30. Skupaj tako drozgamo 70 minut, pri temperaturah 53-62-71 °C, 10 minut-30 minut-30 minut.
Kuhanje
-
Pivo kuhamo skupaj 60 minut pri temperaturi cca. 100 °C.
Fermentacija
-
Primarna fermentacija naj poteka 5-7 dni na 15-20 °C, sekundarna 3 tedne pri cca. 10 °C.
Zapiski
Možni substituti kvasa:
- Mangrove Jack M54 California Lager
- WLP036 Dusseldorf Alt
- Wyeast 1007 German Ale
Super recept, mogoče bi še edino dodal 250-500g ovsenih kosmičev, za malo več “telesa”. Mogoče bi jih celo zamenjal z 0.3g Blackswaen Chocolate sladom.