fbpx

Altbier

Težavnost: Začetnik Čas kuhanja 60 min Prim. ferm. 5 dni Sek. ferm. 21 dni
Količina (L): 23

Opis

Altbier je pivo zgornje fermentacije, ki izvira iz nemške pokrajine Vestfalije. Alt v imenu se nanaša na starejši stil vretja piva, ko dandanes uporabljene kvasovke pivovarjem še niso bile na voljo.

  • Začetna specifična gostota: 1.049
  • Končna specifična gostota: 1.010
  • Izkoristek: 71 %
  • ABV (%): 5,1
  • EBC: 31
  • IBU: 30
  • pH: 5,25

Sestavine

Slad

Hmelj

Kvas

Navodila

Drozganje

  1. Receptura je pripravljena za 23 litrov piva. Pri drozganju se držite pravila 10-30-30. Skupaj tako drozgamo 70 minut, pri temperaturah 53-62-71 °C, 10 minut-30 minut-30 minut. 

Kuhanje

  1. Pivo kuhamo skupaj 60 minut pri temperaturi cca. 100 °C. 

Fermentacija

  1. Primarna fermentacija naj poteka 5-7 dni na 15-20 °C, sekundarna 3 tedne pri cca. 10 °C.

Zapiski

Možni substituti kvasa:

  • Mangrove Jack M54 California Lager
  • WLP036 Dusseldorf Alt
  • Wyeast 1007 German Ale
Ključne besede: Altbier