fbpx

Najlepši čas leta

Ne glede na globalno situacijo si vsak posameznik lahko naredi, pričara ter naslika lepo obdobje in pravljično vzdušje. Meni osebno so to pomenili zimski meseci, bolj natančno december – božič ter novo leto. Ne zaradi vere, daril ali praznične mrzlice, temveč zaradi vzdušja, spominov na otroštvo ter ljudi okoli nas. Tisti, ki me zares poznajo bi potrdili, da sem v preteklosti znal zaplavati v božično/novoletno vzdušje že konkretno pred decembrom ter ga nadaljevati v meseca januar in februar.


To vzdušje pa je znotraj mene spalo kar nekaj zadnjih let. Lahko bi rekel, da sem ga zadnjič čutil leta 2009. Namreč, leto zatem sem zapustil svoj dom ter preživel naslednjih deset prazničnih decembrov na popolnoma drugačen način. Takrat se je zame vse spremenilo. Konec leta 2019, po prihodu nazaj v Slovenijo, pa sem zapadel v iskanje samega sebe, pripadnosti in iskanja strasti, ki je že nekaj časa ni bilo več prisotne v meni. 

Ko sem najmanj pričakoval pa sem našel nekaj kar je v meni vzbudilo stare občutke, veselje ter željo po ustvarjanju, to je varjenje piva. Tako malo je potrebno, da je človek zadovoljen, pa tega včasih ne znamo videti. Moja ugotovitev je, da če delaš nekaj z veseljem, si na dobri poti.

Kot omenjeno sem 1. januarja 2021 zakuhal svoje prvo pivo. 1. januarja 2022 bo natanko eno leto od tega. Tako se mi je tudi porodila nova tradicija, da se bo vsako leto na prvega dan v mojem kotlu varilo posebno pivo. 

V letošnjem letu sem že začel obujati zimske radosti, stare zaspane spomine – glasno božično glasbo iz avta, katero je slišati na drugi konec ulice in nove sanje realizirane skozi božične okuse piv. Poigral sem se s svetlimi ter temnimi pivi, jih opremil z agrumi, cimetom in klinčki, nekatera pa tudi z jagodnim priokusom.

Moja pozornost je tudi za naprej zasidrana v sezonska piva. Eksperimentiranje z okusi je zame kot bi otroku kupil novo igračko. Prinaša veselje. Še boljše pa je, če to veselje prinese še dobro pivo, katerega se lahko podeli s prijatelji ob druženju med prazniki, ki so pred našimi vrati.

Zato bi tukaj rad izkoristil priložnost ter vsem zaželel prelepe praznike. Da bi jih preživeli v krogu dobrih ljudi, jih obarvali s smehom in radostjo ter ostali zdravi!