fbpx

Zrno na zrno, pivo! Kamen na kamen, pivovarna!

Lahko bi se reklo, da je do sedaj eden od največjih izzivov s katerimi se spoprijemam pot do pridobitve/ureditve prostorov pivovarne. Prejšnjič omenjen projekt PONI, me je prvič postavil v iskanje prostora kjer se bo nekoč cedilo dobro pivo, začetek pa je bil vse prej kot lahek. 

Z malo informacijami, ter še manj izkušnjami sem se podal na lov v lokalnem okolju. Probal sem svojo srečo v Domžalah, ter nadaljeval iskanje v Ljubljani, Kamniku ter bližnji okolici. Po neuspešnem iskanju preko interneta ter znanih oglasov sem se obrnil na občine pri katerih je bilo zelo malo odziva.

Prostori kateri so bili na voljo so bili dragi, ter lastniki nepripravljeni sodelovati pri spreminjanjnu namenbnosti ter pridobitvi vstreznih papirjev. Moram priznati, da so bili moji živčki na polnem obratovanju. Posledično sem začel iskati kakršne koli prostore, celo pod dvajsetimi kvadrati, graže, kleti,… Na srečo pa tudi pri tem nisem daleč prišel, saj je moja dejavnost zahtevala vodo ter elektriko, ter na dolgi rok možnost ureditve HACCP, kjer to ne bi šlo skozi.

V prejšnjem dopisu sem omenil, da sem imel veliko pomoč od super ljudi okoli sebe. Tu se lahko direktno zahvalim fantoma iz firme Hifa, Andrej Šprah ter Marko Žgajnar. Z »can do attitude« ter dobro voljo sta mi vlila optimizem, ki me je takrat začel zapuščati. Predstavila sta mi idejo, da bi se premaknil na Štajerski konec, proti Ptuju, kjer živita tudi ona. Prostor še ni bil na vidiku, vendar več glav skupaj več ve. Nisem rabil dolgo razmišljati o tem, saj v takrat trenutnem okolju ni bilo perspektive.

Kot že večkrat do takrat, sem spokal svoje stvari ter se premaknil na naslednjo destinacijo. Ponavadi sem sabo vzel samo nahrbtnik, tukaj pa je z mano odpeketala še moja pivovarska oprema. Poiskal sem si službo ter začel s pomočjo Hife iskati prostore. Po trimesečnem iskanju smo bili dvakrat zelo blizu, vendar zaradi takih in drugačnih zahtev najemnikov ter mojih potreb nismo prišli skupaj. Nato  smo v kraju Majšperk, kjer ima Hifa sedež, obiskali županjo Darinko Fakin. Pri županji smo bil sprejeti z odprtimi rokami. Ne znam opisati občutka, ki me je takrat obdajal a čutil sem, da se bo tu nekaj odvilo. Dolga zgodba na kratko, gospa Fakin mi je posredovala kontakt za prostor, za katerega sem se še isti teden začel potegovati ter z 01.01.2022 dobil zeleno luč za začetek del. 

Zgradba je v centru Majšperka, pritlična, veliko večja od dvajsetih kvadratov, ki sem jih iskal pred premikom, vendar potrebna precejšne obnove ter vložka. Dela na polno potekajo že od začetka leta, ter so predvidena do konca poletja. Ob tem se je izkazalo, da Majšperk spada med območja označena kot  »gospodarsko prizadeto območje« in nudi zagonsko subvencijo. V pivovarno vlagam svoj kapital in vse kar imam namenim svojim sanjam. Za to se tudi potegujem za subvencijo katera mi bo pomagala na poti do povečanja opreme. Seveda so tu tudi načrti b, c in tako dalje, v primeru da se to ne zgodi. Naprej pa nas nese dobra volja, katere ne primankuje, ter dobra pijača, ki veselje vrača!