fbpx

Belgijski Saison

Belgijski Saison

Težavnost: Začetnik Čas kuhanja 60 min Prim. ferm. 10 dni Sek. ferm. 14 dni
Količina (L): 19

Opis

Belgijski Saison je lahko, pitno pivo primerno za vroče poletne dni. Piva tipa Saison imajo rahlo karamelno barvo, so sadni in citrusni, tako po aromi kot po okusu. Vsa piva tipa Saison so po navadi zorjena v steklenicah.

  • Začetna specifična gostota: 1.051
  • Končna specifična gostota: 1.015
  • Izkoristek: 75 %
  • ABV (%): 5,1
  • EBC: 17,7
  • IBU: 34

Sestavine

Slad

Hmelj

Kvas

Navodila

Drozganje

  1. Cilj pri Belgijskem Saisonu je zvariti lahko in pitno pivo z okusom po sadju in citrusih. Pri varjenju uporabimo metodo enojnega 60 minutnega drozganja pri 64 ˚C. Spiramo 10 min pri 77 ˚C. Recept je pripravljen za 19 litrov piva.

Kuhanje

  1. Pivo kuhamo skupaj 60 minut pri temperaturi cca. 100 °C. 

Fermentacija

  1. Fermentacija na poteka med 18-21 ˚C 10 dni, nato naj sekundarna fermentacija poteka pri isti temperaturi še 2 tedna. Za optimalen okus naj pivo zori še 3-4 mesece.

Zapiski

Kot alternativo lahko uporabljate Farmhouse ali belgijske tipe kvasovk.

Ključne besede: Belgijski Saison