fbpx

Nemški pilsner

Nemški pilsner

Težavnost: Poznavalec Čas kuhanja 90 min Prim. ferm. 21 dni Sek. ferm. 7 dni Količina (L): 19

Opis

Nemški pilsner je eden izmed najbolj prepoznavnih stilov v dobi modernega pivovarstva. Je izjemno popularen tako med pivci, kot tudi pivovarji, saj je njegovo varjenje zahtevno izpopolniti. Okus je sladek s prevlado ječmena, z rahlo hmeljno aromo.

  • Začetna specifična gostota: 1.046
  • Končna specifična gostota: 1.004
  • Izkoristek: 75 %
  • ABV (%): 4,8
  • EBC: 7,8
  • IBU: 37

Sestavine

Slad

Hmelj

Kvas

Navodila

Drozganje

  1. Pri varjenju uporabimo metodo enojnega 60 minutnega drozganja pri 65 ˚C. Spiramo 10 min pri 77 ˚C. Recept je pripravljen za 19 litrov piva.

Kuhanje

  1. Pivo kuhamo skupaj 90 minut pri temperaturi cca. 100 °C. 

Fermentacija

  1. Fermentacija na poteka med 10-15 ˚C 3 tedne. Sekundarna fermentacija je opcijska, traja lahko 1 teden. Za optimalen okus naj pivo zori še 3-4 tedne v steklenicah.

Zapiski

Kot alternativo naj se uporablja katere koli kvasovke tipa Lager.

Ključne besede: Nemški pilsner