Slaughterbranch Farm Beer
Opis
Slaughterbranch Farm Beer je nekoliko drugačna interpretacija saisona. Gre za grenkejšo in bolj hmelljeno izvedbo na osnovi pilsner slada. Odražata ga zmerna sadna in pikantna nota.
- Začetna specifična gostota: 1.049
- Končna specifična gostota: 1.007
- Izkoristek: 72 %
- ABV (%): 5,5
- EBC: 37
- IBU: 30
Sestavine
Slad
Hmelj
Kvas
Navodila
Drozganje
-
Program drozganja:
- 15 min na 49°C
- 15 min na 60°C
- 25 min na 65°C
- 5 min na 77°C
Priporočamo “mash out”.
Če delamo po metodi BIAB ali pa si želimo postopek poenostaviti, lahko naredimo 60 minutno infuzijsko drozganje na 65°C. Razlike so zelo majhne.
Kuhanje
-
Zaradi dolžine kuhe, bistrenje in nato spiranje opravimo na način, da dobimo 25 litrov pivine ali več - odvisno od stopnje hlapenja, ki je običajno za naš sistem.
Kuhanje poteka 90 minut, z dodajanjem hmeljev skladno s programom hmeljenja.
Ob zaključku kuhanja, pripravimo “whirpool”, dodamo hmelje in pustimo 10 min.
Pivino ohladimo na 22°C in dodamo kvas. Aeracija je zaželjena. Rahlo pokrijemo fermentor z dezinficirano folijo in pustimo, da fermentira na sobni temperaturi.
Fermentacija
-
Izbrana vrsta kvasa dopušča precej odstopanja in nihanja temperature. Ko se fermentacija umiri, folijo zamenjam z veho. Približno 2 tedna po namestitvi vehe, ko se spreminjanje specifične gostote stabilizira, naredimo hladni šok (cold crash), napolnimo in karboniramo (vsebnost CO2: 3).
Zapiski
Možni substituti hmeljev glede na izbrane okuse piva:
Pikantni: Tettnanger,
Zeliščni: Hallertauer Mittelfrüh,
Aromatični: Willamette,
Limonasto-cvetlični: Loral
Hmelj Perle lahko zamenjamo za slovenski hmelj Aurora.
Substituti kvasovk:
Lahko uporabimo tudi druge “French saison” kvasovke.
Brett variacija:
Pivo po tej recepturi zanimivo izpade tudi z Brett kvasovkami. Pri izbiri teh kvasovk, moramo biti posebno pozorni, da je dosežemo primerno nizko in stabilno končno specifično gostoto. Za stekleničenje uporabimo debelejše steklenice, odlična izbira so steklenice za penino.
Komentarji