fbpx

Češki Lager

Češki Lager

Težavnost: Poznavalec Čas kuhanja 60 min Prim. ferm. 14 dni Sek. ferm. 21 dni
Količina (L): 22

Opis

Lager je eden izmed najbolj prepoznavnih stilov v dobi modernega pivovarstva. Je izjemno popularen tako med pivci, kot tudi pivovarji, saj je njegovo varjenje zahtevno izpopolniti. Za razliko od ameriških in nemških lagerjev, češki lager ni izrazito filtriran in ohrani bolj bogato in kompleksno strukturo okusov.

  • Začetna specifična gostota: 1.051
  • Končna specifična gostota: 1.013
  • ABV (%): 5
  • EBC: 5,7
  • IBU: 34.8
  • pH drozge: 5.4

Sestavine

Slad

Hmelj

Kvas

Navodila

Drozganje

  1. Pri varjenju uporabimo metodo enojnega 60 minutnega drozganja pri 65 ˚C. Za drozganje uporabimo 16,5 L vode. Pred vretjem morate v kuhalniku imeti 28 L pivine.

Kuhanje

  1. Pivo kuhamo skupaj 60 minut pri temperaturi cca. 100 °C. 

Fermentacija

  1. Fermentacija na poteka pri cca. 10-15 ˚C 10 dni.  Za optimalen okus naj pivo zori še 3-4 tedne v steklenicah pri 5-10 ˚C.

Zapiski

Kot alternativo naj se uporablja katere koli kvasovke tipa Lager.

Pri nižanju pH vode za drozganje si lahko pomagate z mlečno kislino.

Ključne besede: Češki lager