fbpx

Christmas Beer

Christmas Beer

Težavnost: Poznavalec Čas kuhanja 60 min Prim. ferm. 7 dni Sek. ferm. 21 dni
Količina (L): 21

Opis

Christmas Beer je posebna vrsta piva namenjena za prazničnen čas. Dodane začimbe (cimet, muškatni orešček in pomarančne lupine) vnesejo pivu poseben pridih in pričarajo božično vzdušje v vaši steklenici.

  • Začetna specifična gostota: 1.084
  • Končna specifična gostota: 1.022
  • Izkoristek: 75 %
  • ABV (%): 8,3
  • EBC: 50
  • IBU: 32

Sestavine

Slad

Hmelj

Kvas

Dodatki

Navodila

Drozganje

  1. Pri varjenju uporabimo metodo enojnega 60 minutnega drozganja pri 68 ˚C. Spiramo 10 min pri 76 ˚C. Za drozganje uporabimo 19 L vode (pH vode naj bo okoli 5.4). 

Kuhanje

  1. Pri spiranju smo pozorni, da imamo skupaj 26 L pivine pred kuhanjem.

    Kuhanje poteka 60 minut, z dodajanjem hmeljev skladno s programom hmeljenja. 

    Ob zaključku kuhanja, pripravimo “whirpool”, dodamo hmelje in pustimo 10 min.

    Pivino ohladimo na 22°C in dodamo kvas. Aeracija je zaželjena. 

Fermentacija

  1. Fermentacija naj poteka do 5 dni pri temperaturi 20 °C. Za sekundarno fermentacijo pivo ohladimo na cca. 5 °C. Sekundarna fermentacija naj poteka cca. 14 dni. Za optimalen okus naj pivo zori še vsaj 2 tedna v steklenicah.

Zapiski

Substituti kvasovk:

Uporabimo lahko LalBrew Nottingham.

 

Ključne besede: Christmas Beer