fbpx

Kostanjev rjavi ale

Kostanjev rjavi ale

Težavnost: Brewmaister Čas kuhanja 60 min Prim. ferm. 5 dni Sek. ferm. 21 dni Količina (L): 19

Opis

Kostanjev rjavi ale je specialna vrsta piva, s katerim si popestrite jesenske dni. Pri varjenju se uporablja kostanj, ki pivu pusti svoj značilen okus.

  • Začetna specifična gostota: 1.050
  • Končna specifična gostota: 1.013
  • ABV (%): 5
  • EBC: 7,8
  • IBU: 47

Sestavine

Slad

Hmelj

Kvas

Navodila

Drozganje

  1. Kostanj kuhamo v vreli vodi 20 min. Nato ga osušimo in prestavimo v pečico za 20-25 min pri 200 ˚C. Po koncu peke kostanj olupimo in zmeljemo v kašo. Kostanjevo kašo dodamo k sladu v fazi drozganja.

    Pri varjenju uporabimo metodo enojnega 60 minutnega drozganja pri 62 ˚C. Kostanj dodamo v drizgalnik skupaj s sladom. Spiramo 10 min pri 77 ˚C. Skupaj za varjenje potrebujemo 28 L vode. Recept je pripravljen za 19 litrov piva.

     

Kuhanje

  1. Pivo kuhamo skupaj 60 minut pri temperaturi cca. 100 °C. 

Fermentacija

  1. Fermentacija naj poteka med 20-22 ˚C cca 5 dni. Sekundarna fermentacija naj poteka do 21 dni pri 10-15 ˚C. Za optimalen okus naj pivo zori še 3-4 tedne v steklenicah.

Ključne besede: Kostanjev rjavi ale