fbpx

Märzen

Märzen

Težavnost: Poznavalec Čas kuhanja 60 min Prim. ferm. 14 dni Sek. ferm. 7 dni Količina (L): 23

Opis

Märzen je pivo stila lager, ki izvira iz Bavarske. Pivo se vari meseca marca po katerem je tudi dobil ime. 

Davno tega, je bilo na Bavarskem varjenje piva med 24. aprilom in 28. septembrom prepovedano, pivo pa je bilo potrebno pripraviti za velik festival, ki ga danes imenujemo Oktoberfest, so ga varili z večjo količino hmeljev, sladov in večjo količino alkohola in ga (najpogosteje) hranili v kleteh.

Izvorni Märzen bi opisali kot: temno rjav, polnega telesa in grenkega okusa. Imena, ki se za Märzen uporabljajo v Nemčiji in Avstriji so: Märzenbier, Wiener Märzen, Festbier in Oktoberfestbier.

Receptura je izvorna nemška receptura, ki nam jo je podaril Andrej Colarič.

  • Začetna specifična gostota: 1.054
  • Končna specifična gostota: 1.010
  • Izkoristek: 75 %
  • ABV (%): 5,8
  • EBC: 17
  • IBU: 19

Sestavine

Slad

Hmelj

Kvas

Navodila

Drozganje

  1. Pri varjenju uporabimo metodo enojnega 60 minutnega drozganja pri 67 ˚C. Za drozganje uporabimo 19 L vode, za spiranje pa 14,1 L vode.

Kuhanje

  1. Pivo kuhamo skupaj 60 minut pri temperaturi cca. 100 °C. 

Fermentacija

  1. Fermentacija na poteka pri cca. 20 ˚C dva tedna. Sekundarna fermentacija je opcijska, traja lahko 1 teden. Za optimalen okus naj pivo zori še 3-4 tedne v steklenicah.

Zapiski

Kot alternativo naj se uporablja katere koli kvasovke tipa Lager.

Ključne besede: Märzen