fbpx

Pumpkin Ale

Pumpkin Ale

Težavnost: Brewmaister Čas kuhanja 90 min Prim. ferm. 5 dni Sek. ferm. 21 dni Količina (L): 23

Opis

Bučni oz. Pumpkin ale je specialna vrsta piva, s katerim si popestrite hladne jesenske dni. Pri varjenju se uporablja pečena buča, ki pivu pusti svoj značilen sladni okus.

 • Začetna specifična gostota: 1.063
 • Končna specifična gostota: 1.018
 • ABV (%): 5.9
 • EBC: 47
 • IBU: 19

Sestavine

Slad

Hmelj

Dodatki

Kvas

Navodila

Drozganje

 1. Bučo pripravimo par dni pred samim varjenjem. Bučo razpolovimo in odstranimo semena. Polovice buče razrežemo na tanjše kose, ki jih razporedimo po pladnju za peko, kamor ste predhodno položili tudi peki papir. Pred peko po kosih buče potresemo rjavi sladkor. Bučo pečemo na ventilatorski nastavitvi pri 190 °C dokler ne rata mehka. To po navadi traja od 2 do 3 ure, odvisno od vaše pečice. Po koncu peke kose buče ohladimo in olupimo kožo. Kose narežemo na manjše kocke in shranimo v posodo. Posodo postavimo v hladilnik. Na dan kuhe bučo vzamemo iz hladilnika toliko prej, da se segreje na sobno temperaturo. Preden bučo dodamo v drozgalnik jo stisnemo v pire. 

  *v izobig mašenju drozgalnika predlagamo, da bučo za čas drozganja in spiranja spravite v vrečko za drozganje. 

  Pri varjenju uporabimo metodo enojnega 60 minutnega drozganja pri 68 ˚C. Za drozganje uporabimo 14.5 L vode. Bučo dodamo v drozgalnik skupaj s sladom. Spiramo 10 min pri 77 ˚C. Za spiranje porabimo 18.5 L.  Skupaj za varjenje potrebujemo 33 L vode. Recept je pripravljen za 22 litrov piva.

Kuhanje

 1. Pivo kuhamo skupaj 90 minut pri temperaturi cca. 100 °C. 

Fermentacija

 1. Fermentacija naj poteka med 20-22 ˚C cca 5 dni. Sekundarna fermentacija naj poteka do 21 dni pri 10-15 ˚C. Za optimalen okus naj pivo zori še 2 tedna v steklenicah.

Zapiski

Kot substitut hmelju Northern Brewer lahko pri varjenju uporabimo tudi hmelj Chinook.

Ključne besede: Pumpkin Ale