fbpx

DOMAČA SCENA: Priznanja, specialke in rojstni dan

Začnimo kar pri “rojstnem dnevu”. Pri Reset Brewery so praznovali drugo leto pivnice. Praznovanje so ob dobri glasbi, hrani in seveda pivu obeležili kar v svoji pivnici v družbi svojih “Resetoljubov”.

Uspešnica je tudi njihov Fruited Sour s pravim sadnim pirejem malin in vaniljo iz Madagaskarja. Pivo nosi ime Maliner, gre pa za Fruited Berliner Weisse z 3,6 % alkohola.

Novost v mladi pivovarni Karakter. Po novem je na voljo tudi SVETLO pivo. Za tiste, ki si želite malo kontrasta, s polno KARAKTERJA. Ponujajo tudi možnost dostave.

V LOO-BLAH-NAH je pestro kot vedno. Prva specialka je bila Dragon. Glede na ime pivovarne, je bil že skrajni čas za pivo s takšnim imenom. Vsebuje izključno slovenski hmelj Styrian Dragon. Kot običajno blaga karbonizacija z  4.2% alkohola in 25 IBU.

V sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo, ki pridno razvija nove sorte hmelja, pri Loo-blah-nah z veseljem testirajo ekspirimentalne sorte hmelja. Tako sta nastali dve specialki z imeni  Exp.1 in Exp. 2.V obeh primerih gre za klasični pale ale, pri katerem so uporabili dva različna eksperimentalna hmelja, ki še ni v splošnji uporabi. Obe specialki imata 4,2 % alkohola in 35 IBU.

Ne gre pa pozabiti tudi na priznanje, ki so ga prejeli za svoj cider.

V pivovarni Valjhun so že pred časom, tako kot vse več Slovenskih craft pivovarn, stopili nekoliko iz okvira in zvraili bourbon iz slovenske stare sorte koruze. Odkar so napolnili prvi sod je minilo je več kot leto dni, čakala pa jih je izredno težka naloga, dobiti nov sod iz ameriškega hrasta. Vztrajnost se je izplačala in s pomočjo dobrih ljudi so ga končno uvozili iz Španije.

Letos so okoli pivovarne posadili tudi svojo koruzo. Gre za stare slovenske sorte koruze, ki so že skoraj izumrle, ker je njihov pridelek zelo majhen, ampak okus neprimerljiv s hibridno gensko spremenjeno koruzo. Tako nastaja prvi pravi slovenski bourbon narejen po pravilih ameriških destilarjev.

Ekipa pivovarne Lintvern so napovedali prihod nove “Jezerske vile”. Napovedujejo, da bo sadna, lahka in kot nalašč za vroče poletne dni.


Pivovarna Rooster si je letos priborila naziv NAJ PIVO SLOVENIJE 2022 (DDH pale ale) v Žalcu. Ob enem jim je KS Lavrica podelila spominsko priznanje Lavrice. Pri tem so se zahvalili tudi lokalnim podpornikom.