fbpx
Friends cheering beer glasses on wooden table covered with delicious food - Top view of people having dinner party at bar restaurant - Food and beverage lifestyle concept

Mednarodni dan piva: včeraj, danes in jutri

Prvi petek v avgustu je dan, ki bi moral biti zapisan v koledarju vsakega ljubitelja piva. Mednarodni dan piva je nastal v poklon varjenju piva in zahvalo tistim, ki so udeleženi v procesu varjenja in distribucije piva. Industrijo piva podpira okoli 23,1 milijona delovnih mest. 

Pivo je najbolj razširjena alkoholna pijača na svetu in tretja najbolj zaužita pijača nasploh, takoj za vodo in čajem. Letno pivovarne po svetu zvarijo okoli 1,82  milijarde hektolitrov piva. Že samo v Evropi imamo po statistikah The Brewers of Europe 9.240 pivovarn. 

Kako se je začelo?

Iran naj bi imel trenutno najstarejše dokaze o izdelavi piva. Kemični testi starih lončenih vrčev kažejo, da so pivo proizvajali že 3.500 pred Kristusom. 

Vir: https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Slika:Sialk_pot.jpg

Legenda pravi, da so Sumerci do piva prišli tako, da je pekovka pozabila krušno testo na dežju. Vroče sonce je sprožilo alkoholno vrenje in nekdo je bil dovolj nor, da je nastali zvarek poskusil. Na podoben način, naj bi kasneje prišli do piva tudi evropski narodi.

Obstajata dve glavni kategoriji piva; ale in lager, poznamo pa še veliko število različnih stilov. Navkljub temu je trenutno najbolj prodajano pivo še vedno pilsner. Najuspešnejša in ikonična piva, kot so Budweiser, Pabst Blue Ribbon in Coors, so narejena prav v slogu pilsner.

Ime Pilsner prihaja iz češkega mesta Pilsen (Plzeň), kjer ga je leta 1842 prvič zvaril bavarski pivovar Josef Groll. Po njegovi zaslugi mesto Plzeň še danes proizvaja prvi in originalni Blond Lager.

K razvoju pivovarstva je pomembno prispeval danski botanik Emil Christian Hansen. Leta 1881 je kot prvi pridobil čisto kulturo pivskega kvasa, kar je močno izboljšalo kakovost izdelka. Pivski kvas, razvit po Hansenovi tehnologiji, se proizvaja še danes.

https://www.carlsbergfondet.dk/en/News/News-from-the-Foundation/News/Professor-Jens-Nielsen-is-awarded-the-Emil-Christian-Hansen-Gold-Medal

Ko so v svet craft pivovarstva vstopile ZDA, je pivo dobilo nov pomen. Aromatični hmelji, odštekani designi in različni pivski superlativi so preplavili prihajajočo generacijo oboževalcev craft piva.

Pivovarski superlativi

Najdražje pivo na svetu naj bi bilo Allsopp’s Arctic Ale, prodano po ceni 503.300 dolarjev. To pivo je bilo zvarjeno leta 1875 za ekspedicijo na Antarktiko, zaradi česar je kasneje pridobilo status zbirateljskega predmeta in s tem omenjeno ceno.

https://bottleofitaly.com/en/blogs/notizie/birre-speciali-e-piu-costose-al-mondo

Najmočnejše pivo na svetu vsebuje 67,5 % alkohola. Leta 2017 ga je zvarila škotska pivovarna Brewmeister. Pivo se imenuje Snake Venom.

https://www.facebook.com/limassolbeerfestival/posts/snake-venom-the-worlds-strongest-beer-675-abv-will-be-at-limassol-beer-festival-/412754792470190/

Škotski pivovarni je leta 2015 uspelo zvrativi pivo z neverjetnih 2600 IBU. Glede na grenkobo, ki jo lahko pričakujemo pri tem pivu, ime F*cked up Carbon Smith’s sh*t morda niti ni popolnoma neprimerno.

Kako naprej?

Trenutni trend piva je še vedno v vzponu. To lahko trdimo tako za komercialno kot craft pivo. Države kjer je craft pivo prisotno že dlje časa in so poskusili že marsikaj, se vračajo nazaj k bolj tradicionalnim stilom piva. Vseeno lahko v prihodnje pričakujemo še veliko odštekanih idej in “colabov”. Predvsem pa veliko odličnega piva – danes pa vsem še poseben NA ZDRAVJE.

https://www.facebook.com/tainitenabara/posts/383156092194170/