fbpx

Every Friday is Black Friday: nekaj nasvetov za odlično temno pivo

Se spomnite kampanje za pivo Guinness z imenom Every Friday is Black Friday? Ne?

Zanimivo je, da podjetje Guinness nikoli ni izpeljalo te kampanje, temveč so jo oblikovali ljubitelji tega piva. To priča o moči te blagovne znamke, ki je prav gotovo sinonim za temno pivo.

Na spletu obstaja nešteto receptur klonov Guinnessa, a tokrat ne bomo govorili o klonih ali o tem odličnem stoutu. Pogledali si bomo nekaj idej, kako narediti (in spiti) odlično temno pivo.

1. Prava kombinacija sladov

Ko uporabimo manj priljubljene slade, dodamo pivu plasti kompleksnosti in ob enem naredimo pivo nekoliko drugačno. Prav tako je potrebno upoštevati, da nekateri temnejši in temnejši karamelni sladi v prevelikih količinah in kombinacijah poleg barve dodajo tudi slab okus. Izkazalo se je, da je zaradi okusa pivovarjem pogosto všeč BlackSwaen©Honey Biscuit, za bolj polno telo lahko uporabimo GoldSwaen©Light. GoldSwaen©Red je še en slad, ki se tradicionalno ne uporablja, ker preprosto nima velikega vpliva na EBC, vendar v primeru, da nimamo popolnoma neprozornega stouta ali porterja daje čudovit odtenek. Doda tudi nekaj sadnega okusa, skupaj s kristalno karamelo. Običajno v temna piva dodajamo tudi kombinacijo čokoladnega slada BlackSwaen©Chocolate, kot primarni temni slad in malo praženega slada kot je BlackSwaen©Barley. Vse bolj razširjena je tudi uporaba slada PlatinumSwaen©Brown Porter.

2. Kompenzirajmo grenkobo

Ker pražen slad doda nekaj grenkobe, je to smiselno upoštevati pri dodajanju hmeljev. Običajno je dobra orientacija znižanje grenčice pridobljene iz hmeljev za cca. 10–20 IBU.

3. Fermentacija

Če želimo, da slad pride do izraza, je pomembno da je kvas dobro izkoriščen in da fermentacija ne poteka pri previsoki temperaturi. Estri in sadna karakteristika piva morda ni najboljša izbira za stout ali porter.

4. Telo piva brez laktoze

Zaradi vse večjega števila ljudi z intoleranco na laktozo v splošni populaciji je včasih smiselno razmisliti tudi o drugačnih možnostih. Poleg že omenjene rešitve s sladom lahko poskusimo še z ovsom, neslajeno pšenico ali drozganjem pri višji temperaturi, da dobimo več nefermentiranih sladkorjev. Oves je odlična izbira tudi za dodajanje značaja pivu. 

5. Kisanje piva

Čeprav prispevek ni namenjen ustvarjanju Guinness klona, ga moramo na tej točki vseeno omeniti. Ena od posebnosti tega piva je namreč ravno kisanje. Morda lahko to preizkusimo tudi pri svojem stoutu, četudi ne gre za klon. O tem kako poteka postopek kisanja piva doma in v pivovarnah, ne da bi pri tem vplivali na vsa piva varjena na isti opremi, pa kdaj drugič.

6. Serviranje

Ko je naše temno pivo končano, ne smemo pozabiti izbrati primernih kozarcev in pravilno servirati piva. Za najboljšo izkušnjo izberemo še primerno hrano in dobimo popolen Black Friday.