fbpx

Serviranje piva

Za najboljšo izkušnjo okušanja piva je potrebno zagotoviti kar najboljše pogoje, v katerih se izrazita okus in aroma. Potrebno je biti pozoren, da pivo nalijemo v primeren kozarec, v katerega je potrebno pivo tudi pravilno natočiti. Pravilen izbor kozarca poudari izgled in glede na vrsto piva tudi ohranja njegovo aromo. Prav tako pomembna je čistoča kozarca, kajti že majhni delci lahko preprečijo optimalen nastanek t. i. glave piva (predvsem se to nanaša na peno). 

Pivo je potrebno natočiti ohlajeno na primerni temperaturi. Prenizka temperatura namreč ne omogoči popolnega razvoja arome in ohromi okus piva, previsoka temperatura pa grenkobo in karboniziranost izniči ter pivo naredi postano.

Zaščitni znak piva je zagotovo krigla. Čeprav v kraftu ni tako pogosta, se lahko uporablja za kar nekaj piv kot so ameriški ale, ameriški lager, Scottish ale in Irish dry stout.

Najpogosteje konzumirano pivo je še vedno lager. Temperatura, pri kateri strežemo ta tip piva, se giblje med 6 in 8 °C. Ko točimo lagre, nagnemo kozarec pod kot 45°. Ko stočimo nekoliko več kot ⅔ piva, kozarec postavimo naravnost, da s preostankom piva ustvarimo peno v višini 3 cm. Za točenje lagerjev uporabimo visok in ozek kozarec.

Hladnost zavira receptorje za okus v jeziku, zato s prekomernim hlajenjem piva prikrajšamo brbončice za nianse okusov.

Za točenje ale-ov uporabljamo kozarec v obliki tulipana ali keliha. Preden pivo natočimo se prepričamo, da je kozarec suh in čist. Piva tipa Ale običajno serviramo ohlajena na 10 do 12°C. Kozarca med točenjem ne nagibamo. Napolnimo ga do vrha in pustimo, da se ustvari pena v višini do 2 cm.

Kozarec v obliki tulipa je uporaben tako za svetla kot za temna kraft piva.

Tudi za točenje temnih piv uporabimo kozarec v obliki tulipana. Preden pivo natočimo se prepričamo, da je kozarec suh in čist. Temna piva običajno serviramo na temperaturi med 12 in 16°C, zato temna piva veljajo za bolj primerna v zimskih časih kot pa večina svetlih piv. Kozarca med točenjem ne nagibamo. Kozarec natočimo do polovice in pustimo, da se ustvari pena v višini do 2 cm

Za točenje pšeničnega piva uporabljamo visok in ozek kozarec. Preden pivo natočimo se prepričamo, da je kozarec suh in čist. Pšenična piva običajno serviramo ohlajena na 5 do 7°C. Pivo počasi natočimo pod kotom 45°. V steklenici pustimo za okoli 2 cm piva. Steklenico nato premešamo in tako zajamemo celotno usedlino na dnu. To nato natočimo direktno v kozarec, katerega ne nagibamo in ustvarimo okoli 2 cm visoko peno

Obstajajo tudi bolj univerzalni kozarci primerni za skoraj vsako pivo, kot je pint. Za ljubitelje krafta v veliki meri to drži tudi za kozarce v obliki keliha.

Pri degustaciji pa običajno degustiramo iz enakega tipa kozarca v velikosti okoli 1,5 dcl.

Paket za degustacijo piva