fbpx

5 načinov kako se izognemo “stuck sparge-u”

Pregosta drozga, ki maši črpalko in onemogoča pretok v kuhalnik je pravi izziv. Eden izmed najboljših načinov kako rešiti zamašitev črpalke je, da se temu izognete preden se sploh zgodi. Spodaj preverite pet nasvetov, kako preprečiti pregosto drozgo.

  1. Riževe luščine

Ko varimo z dodatki, ki se med drozganjem radi sprimejo in spremenijo v gel (pšenica, oves, rž) uporaba riževih luščin imitira filtracijo. Luščine v pivu ne puščajo okusa ali spreminjajo profila piva. Pri kuhanju 20 litrske sarže, se uporablja med 0,5-1 kg luščin, odvisno od stila piva, ki ga varite. Luščine v drozgi ustvarijo posteljico, ki prefiltrira delce zmletega slada. 

  1. Mletje slada

Slad z lahkoto preveč ali premalo zmeljemo, dodatna težava je tudi če si mlina ne lastite in meljete slad drugje. Preveč zmlet slad je mokast in se v vodi hitro sprime. To privede do mašenja filtrov in črpalke. Po drugi strani premalo mlet slad ne zagotavlja optimalne ekstrakcija sladkorjev. Pri mletju morate valje nastavitit tako, da zrno poči a ne uniči lupine zrna. Splošno pravilo, ki se ga lahko držite je, da je razmak med valji širok za kreditno kartico s katero si lahko pomagate in nastavite valje.

  1. Temperatura drozge

Ko temperatura v drozgalniku pade pod 63 °C, se slad začne sprijemati in spreminjati v želatino, kar privede do mašenja filtrov in črpalk. Poskrbite, da bodo temperature v drozgalniku kar se da stabilne. Če drozgalnik nima lastnega gretja, ga dodatno izolirajte. Spiranje drozge pred črpanjem v kuhalnik lahko omili gostoto pivine. 

Vir: booking.com
  1. Vakuumski lijak

Ideja pri vakuumskem lijaku je preprosta. Pod filter vstavimo cevko, ki jo speljemo na sladno posteljico. Na konec cevi priklopimo manjši ventil, ki ga ob nastanku vakuuma odpremo in tako sprostimo pritisk ki je nastal. Pripomoček je seveda težje vzpostaviti pri enoposodnih in zaprtih sistemih, tako da boste morali postati kreativni, ali pa se držati ostalih prešitev v tem članku.

  1. Spiranje

Spiranja in prečrpavanja se lotimo počasi. Če s tem postopkom prehitevamo, se posteljica ne formira prailno, kar lahko privede do že večkrat omenjenega vakuuma.

Vir: microbrewerysystem.com