fbpx

Pogosti priokusi piva (3. del)

V članku preverite nekatere izmed pogostih priokusov, ki jih lahko zaznamo v domače zvarjenih pivih. V članku najdete tudi rešitve, kako priokuse odpraviti.
V članku preverite nekatere izmed pogostih priokusov, ki jih lahko zaznamo v domače zvarjenih pivih. V članku najdete tudi rešitve, kako priokuse odpraviti.

Obstaja veliko okusov, ki pripomorejo h karakterju vašega piva. Morda bi ta karakter opisali kot sladen, saden ali grenak. Težava nastopi, ko želimo ugotoviti, zakaj ima pivo slab okus. V več delni seriji nadaljujemo z odkrivanjem pogostov priokusov v pivu in zakaj do njih prihaja.

Priokus po zdravilih

Priokusi po zdravilih najbolj spominjajo na tiste, ki jih najdemo v obliki tablet. Nekateri ta priokus opisujejo kot, da jih spominja na obisk pri zobozdravniku. Priokus proizvajajo fenoli, ki se razvijejo pri začetnem delovanju kvasovk. Klorofenoli se razvijejo pri stiku čistil na klorni osnovi s fenoli, ki nastanejo na začetku fermentacije. Če za čiščenje fermentorjev uporabljate belilo, jih po sterilizaciji dobro splaknite z vrelo vodo. S tem boste preprečili nastanek “medicinskega” priokusa.

Kovinski priokus

Kovinski priokusi nastanejo pri razgrajanju ali vnosu kovinskih delcev v fazi drozganja. Kovinski priokus prav tako pozroči hidroliza lipidov, razlog za to pa je slabo shranjen slad. Večina kovinskih delcev se v pivini lahko znajde preko slabo vzdrževanih ali starih aluminijastih loncev, ki jih uporabljamo za drozganje in vretje. Če so v loncih prisotne razpoke, se lahko prosti kovinski delci znajdejo v pivini. Lonci in fermentorji iz nerjavečega jekla ne povzročajo kovinskega priokusa. Aluminijasti lonci lahko prav tako pustijo kovinski priokus pivu, če je pH drozge višji od 9. 

Vir: beerandbrewing.com

Plesnivo pivo

Plesen lahko hitro odkrijemo zaradi značilnega vonja in okusa. Črna krušna plesen lahko raste v pivu in pivini, če kuhate ali fermentirate v hladnem, vlažnem prostoru. Kadar okužbo hitro odkrijemo, lahko kuho še rešimo, tako da poberemo vrhni sloj plesni iz pivine, predno se okuži celotno pivo. Vsekakor to ni končna rešitev, povsem možno je, da so se celice plesni že razmnožile po pivu in, če se plesen pojavi ponovno je najbolje, da kuho zavržete. 

Oksidacija

Oksidacija je po vsej verjetnosti najbolj opažen problem tako pri craft kot tudi komercialnih pivih. Če drozgo ali pivino izpostavimo kisiku (oz. zraku) nad 26 °C, se bo slej kot prej v pivu razvil okus po lepenki oz. kartonu. Izogibajte se pretakanju piva prosto, brez uporabe cevi, in ga ne puščajte izpostavljenega zraku skozi daljša obdobja. 

Vir: beerandbrewing.com