fbpx

5 koristnih lastnosti piva

V članku preverite pet koristnih lastnosti piva in kako lahko pitje piva pozitivno vpliva na vaše zdravje in počutje.
V članku preverite pet koristnih lastnosti piva in kako lahko pitje piva pozitivno vpliva na vaše zdravje in počutje.

Pivo nikoli ni veljal za zdravo pijačo. Vsi poznamo šale o pivskih trebuhih in rek, da pravilne “fotr” postave brez piva ni mogoče doseči. V nasprotju znanimi negativnimi učinki, ki ga prinese pitje alkoholnih pijač, pa je vseeno potrebno izpostaviti nekaj koristnih lastnosti pri konzumiranju piva (v seveda zmernih količinah).

Hranilna vrednost

Večina alkoholnih pijač vsebuje tako imenovane prazne kalorije. Pivo na drugi strani vsebuje veliko koristnih hranilnih snovi. Poln je vitamina B12, pomembnega za imunost telesa. Vsebuje veliko antioksidantov iz slada in hmelja. Potrebno je paziti na energijsko vrednost, lahka piva vsebujejo manj kalorij kot temna piva in piva stila IPA. Zaradi vsebnosti mineralov in vitaminov, lahko pivo vzamemo kot majhen eliksir zdravja.

Večja poraba maščob

Pivo v manjših zaužitih količinah lahko pripomore k porabi maščob v telesu. Kemične lastnosti hmelja v telesu sprožijo proces lipidnega metabolizma in stimulirajo odzivnost telesa na povišanje inzulina v krvi. Najprimernejši stili piva za to so piva IPA. Seveda je tu potrebno paziti na popite količine, za namen kurjenja maščob je dovolj že ena merica popitega piva na dan.

Preprečevanje bolezni srca

Pitje piva pripomore k dvigu HDL holesterola – “dobrega” holesterola – v krvi. S tem se v telesu dvigne naravna sposobnost odstranjevanja LDL holesterola, oz. slabega holesterola. Antioksidanti v pivu, ki smo jih omenili že zgoraj, tako pripomorejo, oz. olajšajo naravno sposobnost telesa, da se slab holesterol lažje izloči.

Uravnavanje nivoja sladkorja v krvi

Veliko ljudi se srečuje z inzulinsko rezistenco, sposobnost uravnavanja glukoze v krvi. To lahko privede tudi do sladkorne bolezni. Z zmernim uživanjem, lahko pivo pripomore k preprečitvi razvoja inzulinske rezistence. Tu je potrebno biti pozoren, saj preveliko uživanje alkoholnih pijač dvigne nivo glukoze v krvi, s tem pa dosežemo ravno nasprotno.

Vsebnost antioksidantov

Glavna antioksidanta v pivu sta polifenol in meladonin. Antioksidanti v pivu pripomorejo k nižanju krvnega pritiska in zmanjšujejo možnosti za razvoj kardiovaskularnih bolezni pri odraslih. Prav tako nižajo možnosti za razvoj raka in pripomorejo k zmanjšanju možnosti za razvoj Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni. Kot že omenjeno v tem članku, pa je potrebno pivo uživati zmerno in v manjših količinah.