fbpx

DEGUSTACIJA V STILU: St. Patrick’s Day in zeleno pivo

St. Patrick’s Day, ki ga praznujemo 17. marca, se je imenuje po “svetniku” Patricku, ki je na Irsko pripeljal idejo krščanstva. Čeprav v očeh ircev velja za svetnika, ga katoliška cerkev za takega ni nikoli razglasila.  

Čeprav je St. Patrick’s Day znan kot irski praznik, kjer je vse obarvano v zeleno, pa Patrick ni bil irec. Na irsko je iz Anglije pripotovall šele, ko so ga ugrabili pirati.

Barva festivala na začetku ni bila zelena temveč modra, kar je v zdajšnjem času ob pogledu na praznovanje tega dne kar težko predstavljivo. Veliko je tudi drugih simbolov, ki odražajo St. Patrick’s Day kot so palčki, deteljice, posebni klobuki, ipd.

Ker se Irska uvršča med največje pivce piva na svetu in ima hkrati eno najprepoznavnejših pivovarn na svetu – Guinness, tako velik praznik ne mora ostati nepovezan s pivom. A Guinnessov stout ne edino pivo, ki je v svetovnem merilu za irsko zelo pomembno. Večina je gotovo že slišala in okusila stil imenovan red ale, a ga redko kdo poveže z državo izvora – Irsko. 

Sam praznik je prispeval k nastanku še ene podobe piva, ki ga ob bližajočem prazniku (nekateri pa kar celo leto) izdelujejo pivovarji po vsem svetu – St. Patrick’s Day Green Beer.

V osnovi obstajata dva načina, kako narediti zeleno pivo. Eden je preprost – potrebujemo le svetlo pivo in način kako dodati zeleno barvo. Za to lahko uporabimo npr. jedilno barvo zelene barve, spirulino, zeleni čaj matcha ali pšenično travo. Druga metoda, je nekolio drugačen način priprave piva in ga pivovarji običajno ne izdajo radi.

V preteklosti je pri nas obstajalo pivo, ki se je imenovalo Štajerc Zeleno in ga je izdelovala Restavracija in pivnica Štajerc iz Maribora. Šlo je za pilsner z vsebnostjo alkohola 4,4 %. Pivnico in pivovarno so pred časom zxaprli, v prostore pa se je naselila Pizzerija in špagaterija La Cantina. V njenem sklopu deluje tudi Pivovarna Maribor, ki je ohranila zeleno pivo in ga poimenovala Zeleni nefiltriran lager z 4,0 % alkohola. Razlika od prej navedenih metod pridelave zelenga piva doma je v tem, da to pivo zeleno barvo dobi z dodatkom emulzije hmelja.

Zeleno pivo pa ima tudi Pivovarna Haler. Gre za zeleno pivo s konopljo in je v lanskem letu pridobilo nagrado “Pivo odlične kakovosti 2021”. Pivo je plod dolgoletnega razvoja in balansiranja optimalnih količin hmelja in konoplje. Da pivo odraža še bolj zanimivo kombinacijo fermentira z lager kvasovkami, za boljšo aromo pa je narejeno suho hmeljenje.

Ste že žejni? 

Vabimo vas na brezplačno degustacijo zelenega Haler piva, ki bo potegala v sredo, 16. 3. 2022 od 19.30 dalje v prostorih podjetja LH Trade d.o.o na Tržaški cesti 135, 1000 Ljubljana

Družili se bomo vsaj do 21.30, za kasnejši prihod pa predlagamo, da stanje predhodno preverite preko telefona.