fbpx

Novi trendi craft piva

V članku preberite poročilo ekipe CraftUnity o obisku pivovarske konference in sejma CEBC, ki se enkrat letno odvija v Budimpešti.
V članku preberite poročilo ekipe CraftUnity o obisku pivovarske konference in sejma CEBC, ki se enkrat letno odvija v Budimpešti.

Konec prejšnjega tedna se je odvijala CEBC konvencija v Budimpešti, kar seveda pomeni, da se je tja odpravila tudi naša ekipa. Osrednje dogajanje se je odvijalo v RAM Colosseum: Rock Museum. Samo konvencijo bi lahko razdelili na štiri dele: razstavni, konferenčni, podelitev nagrad tekmovalcem ter družabni del (z veliko madžarskega craft piva).

Na razstavnem delu so se predstavile uveljavljene blagovne znamke kot so Micro Matic, BarthHaas, Lallemand, Fermentis, ipd. Ker je bil to prvi dogodek v živo po izbruhu pandemije, je to pomenilo, da smo se lahko z nekaterimi v živo videli po zelo dolgem času, z nekaterimi pa celo prvič. Komunikacija je skoraj dve leti potekala izključno preko video klicev.

V predavalnici so se vrstili predavatelji iz celega sveta in spregovorili o razvoju piv tipa IPA (Blake Enemark), spontani fermentaciji (Jitka Ilčíková), nizko alkoholnih pivih (Andrew Paterson), Csaba Papp je spregovoril o sladu Swaen in trenutni situaciji na trgu slada, Thanasis Polynikis in Christos Alexiou iz Ciprske pivovarne imenovane preprosto “Pivo” (ki je med drugim pobrala tudi nekaj nagrad na tekmovanju), pa sta spregovorila o poti od Brewpuba do Mikropivovarne. Svoje predstavitve so imeli tudi zgoraj omenjeni razstavljavci in sicer o kvasih, hmeljih, plastičnih sodčkih ter o pivu od soda do pipe. Posebej zanimivo je bilo predavanje Tima Webba o prihodnosti pivovarstva. Del programa sta bila tudi dva pogovora s pivovarji. Tom iz Zagrebške pivovarne Garden (ki je prav tako pobrala kar nekaj nagrad), je na nas vsekakor pustil zelo močan vtis.

Družabni del se je začel prvi dan, z ogledom lokalne pivovarne, ter se drugi dan nadaljeval na rečni ladji. Po uradnem delu je sledil še neuradni del v centru mesta, s testiranjem lokalnih craft izdelkov. Večina pubov in restavracij ima na pipi vsaj 10 craft piv, še veliko večja pa je izbira v steklenicah. Tretji dan se je v enem od tovrstnih lokalov odvijala tudi zaključna večerja