fbpx
Vir: freepik.com

Kaj je BJCP?

Beer Judge Certification Program, Inc. (BJCP) je svetovna neprofitna organizacija pristojna za certificiranje sodnikov piva in sorodnih fermentiranih izdelkov. Program je bil ustanovljen leta 1985, prisoten je v več kot 60 državah, v programu pa sodeluje več kot 7500 aktivnih sodnikov

Poslanstvo BJCP je, da spodbuja poznavanje, razumevanje, spoštovanje in degustacijo različnih svetovnih stilov piva, medice in jabolčnika.

Vir: BJCP

BJCP razvija standardizirana orodja, metode in procese za strukturirano ocenjevanje, razvrščanje in povratne informacije o pivu, medici in jabolčniku. Prav tako opredeljuje in objavlja slogovne smernice za pomoč pivskim sodnikom pri ocenjevanju natečajnih prispevkov. 

Eden izmed glavnih namenov delovanja BJCP je potrjevanje posameznikov kot kompetentnih ocenjevalcev domačega in komercialnega piva. Za izvajanje teh namenov BJCP izvaja vodenje izpitnega programa, s katerim lahko posameznik pridobi certifikat za pivskega sodnika. Izobraževalni programi so na voljo tako za posameznike, ki so že certificirani kot sodniki piva, kot tudi za tiste, ki želijo pridobiti certifikat, da bi povečali svoje znanje o različnih stilih piva, procesih varjenja in tehnikah ocenjevanja. 

Vir: BJCP

Sodniki so certificirani z izpitom, ki zajema:

  • tehnične vidike pivovarstva,
  • svetovne stile piva, 
  • namen BJCP in ocenjevalne postopke, 
  • dokazovanje praktičnih ocenjevalnih veščin. 

Sodniki so rangirani na podlagi rezultatov izpitov in pridobljenih praktičnih sodniških izkušenj.

BJCP izvaja tudi certifikacijska tekmovanja na katerih se ocenjuje domače in komercialno pivo. Skrbi, da tekmovanja izpolnjujejo tekmovalna pravila, ki jih izda BJCP, in uporabljajo storitve sodnikov, ki jih certificira BJCP


BJCP sledi ideji, da enake vrste dejavnosti vključujejo tudi v zvezi s podobnimi fermentiranimi pijačami, kot so jabolčnik, medica in sake.