fbpx

Prvi CraftUnity.si All-Grain tečaj varjenja piva je pod streho

V članku preberite poročilo prvega CraftUnity All-Grain tečaja varjenja piva. Tečaj je potekal 4. decembra v Pivovarni Loo-blah-nah.
V članku preberite poročilo prvega CraftUnity All-Grain tečaja varjenja piva. Tečaj je potekal 4. decembra v Pivovarni Loo-blah-nah.

Veseli smo, da smo v soboto dne 4. 12. 2021 izvedli dolgo pričakovani All-Grain tečaj varjenja piva. Takšnega tečaja v Sloveniji ni bilo že vrsto let. Navkljub trenutnim razmeram smo se odločili za izvedbo tečaja v živo. Da je želja po tovrstnem tečaju v Sloveniji velika nam je bilo jasno takoj, ko smo izjemno hitro zapolnili vsa prosta mesta. Veliko zanimanje za tečaj tudi po zaprtju prijav pa nam je dalo vedeti, da so domači pivovarji žejni in željni znanja in, da ta tečaj prav gotovo ni bil zadnji.

Za izvedbo tečaja v živo smo se odločili zato, ker je to najboljši način za predajo znanja. Zaradi obsežnosti tematik in dolžine varjenja po All-Grain metodi so na tečaju sodelovali kar trije predavatelji. Tečaj je vodil Andrej Colarič, na pomoč kot gostujoča predavatelja pa sta mu priskočila Jure Guzelj (Pivovarna Kralj) in Domen Srebot (Pivovarna Loo-blah-nah). Velika zahvala gre Domnu in ekipi Loo-blah-nah, ki nam je za izvedbo dogodka velikodušno odstopila svoj prostor v njihovi pivovarni. Tako so lahko udeleženci tečaja znanje pridobivali med kuhalnikom in fermentorji, kar je pričaralo prav posebno vzdušje.

Predavatelji

Andrej Colarič se s pivom ukvarja že vrsto let. Svoje znanje je nekoč delil predvsem v okviru dogodkov in vsebin portala Pivopis.si, sedaj pa sodeluje pri razvoju portala CraftUnity.si. Je imetnik izjemno cenjenega ameriškega certifikata Certified Cicerone® in soavtor slovenske knjige o pivu – Pivo, Pijača doživetja. Je navdušeni uporabnik enoposodnih sistemov za varjenje domačega piva, s katerimi najraje vari nemške ležake in belgijske težkokategornike.

Jure Guzelj (gostujoči predavatelj) se je s craft pivom prvič srečal leta 2014. Večletne izkušnje na področju A-testiranega TIG varjenja sirarske in pivovarske opreme pa so ga pripeljale do odločitve, da si sam sestavi in zvari svojo lastno pivovarno, ki danes nosi ime Pivovarna Kralj. Pivovarstvo mu predstavlja tako hobi kot tudi strast, kjer lahko odraža svojo kreativnost. Danes velja za strokovnjaka na področju pivovarske opreme za domače in tudi profesionalne sisteme. 

Domen Srebot (gostitelj in gostujoči predavatelj) je glavni pivovar pri Pivovarni Loo-blah-nah. Obožuje pivo, o katerem ima enciklopedično znanje. Kot domači pivovar se je več kot 10 let kalil v varilskih veščinah, pobral je številne domače in mednarodne nagrade, svoje bogato znanje pa je leta 2016 prenesel v pivovarno.

Kako variti pivo?

Cilj tečaja je bil udeležencem na preprost način predstaviti kako zvariti pivo po All-Grain metodi. Domači pivovarji, ki so se udeležili tečaja, so imeli različno stopnjo predznanja. Nekateri so kuhali le z ekstraktom, nekateri imajo za seboj že več deset kuh, med drugim tudi na večjih, 100 in več litrskih sistemih. Prednost tečaja je bil osebni pristop, s katerim so se predavatelji lotili predajanja znanja. Vsak udeleženec se je imel možnost predstaviti, opisati svoje izkušnje in sodelovati pri samem varjenju. Celoten, več kot 4-urni program, je potekal v sproščenem vzdušju, polnem vprašanj skozi celoten tečaj. Manjkala ni niti degustacija piva Pivovarne Loo-blah-nah, saj je Domen poskrbel, da tečajniki niso bili žejni.

Po kratkem uvodnem delu je prišel na vrsto praktični del. Tečajnikom je bilo predstavljeno mletje, prednosti nekaterih mlinov in način, kako moramo zrna slada pravzaprav zmleti. Kuhanje je potekalo na 30 litrskem Grainfather sistemu. Po mletju je sledilo drozganje. Večji del je bil posvečen pravilnim temperaturam, dolžini drozganja in količini vode, ki jo za drozganje potrebujemo. Poudarjene so bile prednosti uporabe pivovarskih programov, ki brez večjih zapletov izračunajo količino vode, ki jo potrebujemo skozi vse faze kuhe piva.

Ker faza drozganja poteka dlje časa, so imeli udeleženci možnost spoznati na kakšen način deluje Pivovarna Loo-blah-nah. Predstavljena jim je bila njihova oprena, način varjenja in ostali postopki priprave piva.

Del predavanja je bil posvečen tudi vodi, ki jo uporabimo za kuhanje. Predavatelji so tu poudarili predvsem pomembnost pH, mineralov in možnosti za uravnavanje vode. Predavanje pa ne bi bilo popolno brez predstavitve sestavin, potrebnih za kuho piva. Daljši sklop je bil namenjen predstavitvi slada, hmelja in kvasa. Pri sladih so se udeleženci spoznali z različnimi tipi ter načini uporabe v recepturah. Pri hmeljih je bila večja pozornost namenjena alfa kislinam (dotaknili smo se tudi domačih slovenskih sort hmelja). Pri kvasovkah pa so tečajniki spoznali predvsem oba tipa kvasovk – kvasovke spodnje in zgornje fermentacije. Predstavljene so bile tudi temperature, ki so jim kvasovke izpostavljene, za najbolj optimalno delovanje.

Kvaliteta domačega piva se odraža pri kontrolirani fermentaciji. Ko domač pivovar lahko sam kontrolira temperaturo, pri kateri njegovo pivo fermentira, lahko proizvede vrhunski izdelek.

Predstavljena sta bila tudi koraka spiranja in kuhe. Udeleženci so lahko videli, kako in kdaj se dodajajo različni hmelji in kaj dosežemo z dodajanjem ob različnih časovnih intervalih. Spoznali so, kdaj se dodajajo hmelji za grenčico in kdaj hmelji za aromo.

Skozi celotno predavanje je bil vzporedno voden tudi dialog vprašanj in odgovorov. Domači pivovarji so imeli ves čas možnost spraševati o postopkih, ki so se odvijali pred njihovimi očmi.

Jure je dobršen del predavanja posvetil predstavitvi različnih kosov opreme, odgovarjal pa je tudi na vprašanja, kje se lahko zaplete pri nakupu opreme in kako izbirati ustrezne in dostopne kose opreme. S svojimi izkušnjami je imel možnost deliti veliko dobrih nasvetov, pri čemer je tekom dogodka izpostavil pomembnost določenih kosov opreme.

Zadnji del tečaja je bil namenjen razvoju receptur (kdaj naj se domači pivovar loti svoje recepture in na kakšen način). Pomembna informacija za domače pivovarje je bila, da naj pri razvoju lastne recepture razvijajo že obstoječo recepturo in pri tem menjajo en element recepture posebej, naj si bo to hmelj, slad ali kvas. Sproti tako spoznavajo, kako se pivo obnaša pri različnih surovinah.

Pomembno je, da kot domači pivovarji veliko eksperimentiramo.

Tečaj se je zaključil s podelitvijo diplom vsem sodelujočim. Prav vsi so uspešno zaključili prvenstveni tečaj varjenja piva CraftUnity.si po All-Grain metodi. Večer se je nadaljeval v pivnici Loo-blah-nah, kjer so pivovarji z velikim navdušenjem svoje znanje delili med seboj.

Zahvala pri organizaciji tečaja gre vsem trem predavateljem, Andreju, Juretu in Domnu. Hvala tudi Pivovarni Loo-blah-nah za prostor, ki je pričaral vrhunsko vzdušje. Ekipa CraftUnity.si se že veseli naslednjih tečajev. Za vse novice glede naslednjih tečajev spremljajte portal CraftUnity.si, za vse, ki bi želeli dostop do ekskluzivnih vsebin, pa se lahko brezplačno včlanite in postanete član portala CraftUnity.si.

Tečaj varjenja piva po All-Grain metodi je bil zame odlična izkušnja. Izvedel sem veliko novih uporabnih informacij v zvezi s postopki in sestavinami. Vzdušje na predavanju je bilo odlično in tudi predavatelja sta bila vedno pripravljena odgovoriti na vsa vprašanja. Degustirali smo različna piva, pri čemer nam je Domen predstavil stil in hmelje, ki jih je uporabil pri varjenju. Odlično je bilo tudi to, da je predavatelj pred nami zvaril pivo in pokazal celoten postopek za tiste, ki ga še ne poznajo. Tudi ostali, ki že varimo na ta način, smo tako lahko videli morebitne napake, ki jih delamo, in možnosti izboljšav pri postopku. Na koncu je sledilo druženje v pivnici Loo-blah-nah, kjer smo se domači pivovarji spoznali ob kozarcu piva in med sabo delili dobre prakse varjenja piva. LH Trade, hvala za organizacijo vrhunskega pivovarskega dogodka in komaj čakam, da organizirate kaj podobnega.

Uroš Omanovič, udeleženec tečaja in domači pivovar

V trgovini LH Trade pa lahko nakupite vse surovine, opremo in dodatke za varjenje domačega piva.