fbpx

Popolna kombinacija: Žar dobrote in pivo

V članku preverite nasvete za kombiniranje mesa iz žara in stile piva. Nekatera piva dopolnijo okus mesa, medtem ko druga nudijo kontrast in s tem izboljšajo paleto okusov.
V članku preverite nasvete za kombiniranje mesa iz žara in stile piva. Nekatera piva dopolnijo okus mesa, medtem ko druga nudijo kontrast in s tem izboljšajo paleto okusov.

Letošnja sezona žara je že v polnem teku. Ker se zraven pečenega mesa vedno prileže tudi hladno pivo, vam v tem članku predstavljamo najboljše kombinacije mesa in piva. Pri izbiri piva si pomagajte s spodnjimi predlogi kombiniranja:

  • podobnost okusov, ki en drugega dopolnjujejo, so zaželjeni tudi pri kombiniranju z mesom. Lahka piva gredo skupaj z lažjo hrano, pivo z notami citrusom gredo dobro s hrano kateri je dodana limona ali limeta, itn.
  • kontrastni okusi naredijo dinamičen obrok. Piva z bolj izrazito grenkobo gredo dobro skupaj s sladkejšimi okusi iz žara, oz. s sladkimi omakami, ki jih dodamo pečenemu mesu.
  • pri pivih, ki nimajo izrazitega okusa prav tako en morate zgrešiti. Če želite poudariti okus mesa, piva stila Lager ali Pilsner palete okusov ne bosta prevzela in le malenkost dopolnila meso, ki ste ga spekli.

Govedina

Pri govedini oz. steakih, lahko izberete robustnejši okus piva. Palete okusov se bodo tako odlično dopolnjevale. Cistrusna IPA ali NEIPA bosta tako odlična izbira za govedino iz žara, ali je to v obliki mletega mesa, steakov ali burgerja. V kolikor pečete steak, ki je nekoliko bolj masten, se zraven odlično priležeta tudi Porter ali Stout.

Svinjina

Pri svinjini pečeni na žaru, se ravno tako odlično prileže klasična IPA. Kadar pa na žaru na bolj dimljen način pripravljate svinjska rebra, predlagamo da to kombinirate s temnim pivom, kot je npr. Porter s prekajenimi notami. V kolikor takšnega porterja ne uspete najti, lahko posežete po Porterjih in Stoutih z bolj sladkobnimi notami.

Piščanec

Kadar na žaru pripravljate piščančje meso, naj si gre tu za perutničke, bedra ali prsni del, predlagamo kombiniranje z lažjimi pivi kot so npr. svetlo pšenično pivo, Lager ali Pale Ale. V kolikor uporabljate zraven pekoče omake, posezite po malenkost bolj grenkih različicah omenjenih vrst, da tako izenačite končno paleto okusov v ustih.

Morska hrana

Pečena morska hrana ravno tako zaradi svojega blažjega okusa potrebuje pivo, ki je nekoliko lažje po svojem karakterju. Kadar pripravljate morske ali sladkovodne ribe, priporočamo pivo tipa Pilsner ali Lager.