fbpx

Pogosti priokusi piva (1. del)

V članku preverite več različnih razlogov za neprijeten priokus piva. Razlogi so različni, od slabe fermentacije do predolge faze drozganja.
V članku preverite več različnih razlogov za neprijeten priokus piva. Razlogi so različni, od slabe fermentacije do predolge faze drozganja.

Obstaja veliko okusov, ki pripomorejo h karakterju vašega piva. Morda bi ta karakter opisali kot sladen, saden ali grenak. Težava nastopi, ko želimo ugotoviti, zakaj ima pivo slab okus. V večdelni seriji bomo ugotovili, kateri so ti slabi priokusi in zakaj do njih prihaja.

Etanal

Okus po kislih jabolkih ali sveže narezani buči. Etanal je vmesna stopnja pri nastajanju alkohola kot tudi pri njegovi razgradnji. Je eden izmed glavnih povzročiteljev “mačka”. Nekatere kvasovke ga proizvedejo več kot druge, gledano na splošno, pa je visoka prisotnost etanala v pivu posledica nezrelosti piva. Pomeni, da mora naše pivo do konca dozoreti, predno bo idealno za uživanje.

Alkoholni priokus

Alkoholni priokus je lahko blag in prijeten, lahko pa je močan in neprijeten. Ko okus po alkoholu prevzame celoten okus piva, to lahko pripišemo enemu izmed naslednjih razlogov.

Prvi je visoka temperatura med fermentacijo. Če temperatura preseže 26.5 °C, kvasovke kot stranski produkt alkoholnega vretja poleg etanola proizvedejo tudi več drugih alkoholov z višjim številom ogljikovih atomov (po domače “fuzl” alkohol). Ti alkoholi pustijo slab okus v ustih.

Drugi razlog za nastanek slabih alkoholov v pivu je preveliko število kvasovk v pivu. Prav tako lahko omenimo pivo, ki predolgo odleži na sobni temperaturi ter pivo, ki ga ne prestavimo v drug fermentor za sekundarno fermentacijo. V isti sapi lahko omenimo tudi odsotnost “cold crasha“.

Suh in trpek priokus

Suh in trpek priokus piva, ki ga s tujko poimenujemo adstrigentnost, je v veliki večini rezultat predolge faze drozganja pri varjenju piva ali drugače povedano, ko pH drozge preseže vrednost 5.6.

Previsoka količina vode v drozgi ali drozganje pri previsoki temperaturi prav tako pripomoreta k nastanku suhega priokusa. Prevelika količina hmelja v začetnih fazah vretja lahko doseže enak rezultat.

Pozorni moramo biti tudi na to, da rjave ostanke, ki se med fermentacijo naberejo ob robu fermentorja, ne vmešamo v pivo ob pretakanju.

Priokus po cidru

Priokusi po cidru imajo več razlogov, vendar je eden izmed glavnih razlogov dodajanje prevelike količine trsnega sladkorja ali dekstroze v pivino.

Kvasovke se različno odzovejo na visoko prisotnost sladkorjev, potrebno je paziti, da fermentacija v tem primeru ne poteka pri visokih temperaturah. Če se pivina med fermentacijo okuži z aceto bakterijami, rešitve žal več ni. Naslednjič boste morali biti bolj pazljivi pri čistoči.

Maslen in karamelni priokus

Diacetili v pivu povzročijo maslen oz. karamelni priokus. Kot dober primer lahko povohate masleno pokovko, predno jo date v mikrovalovko. Priokus je v manjših količinah zaželen v določenih pivih stila ale, pri stilih kot sta lager in pilsner pa pusti precej neprijetno izkušnjo. Večina diacetila nastane v začetni fazi fermentacije.

Kvasovke, pri katerih je bila zaznana dolga faza zamika (zaradi šibkosti seva) ali šibke areacije, bodo v začetni fazi fermentacije proizvedle večje količine diacetila. Kvasovke proti koncu svojega delovanja diacetil obdelajo. Če ga je v začetni fazi nastalo preveč, ga kvasovke ne predelajo in priokus ostane. Eden izmed razlogov je lahko tudi bakterijska okužba.