Desetletja je pivo bilo le pivo. Izbral si Union ali Laško in tako je ostalo do konca življenja. Če si pil kaj drugega, je to že izpadlo neobičajno.
Dandanes je vse drugače. Čeprav tradicionalni pivci piva ostajajo, pripadnost znamkam ni več tako pomembna kot včasih. Preverite, katere trende lahko pričakujemo v craft pivovarstvu v prihodnjem letu.
IPA, IPA, IPA
Stil Indian Pale Ale ostaja kralj craft pivovarjev in pivcev. Stil je še najbolj povezan s craft in domačimi pivovarji, trend nastajanja novih receptov pa se ne ustavlja. Vsekakor so sadne arome, močno telo in vedno šibkejša grenkoba tiste lastnosti, ki privlačijo ljubitelje craft piva. Stil NEIPA (oz. New England IPA) pa s svojimi motnimi zvarki z močnimi sadnimi aromami pritegne marsikaterega skeptika in tradicionalnega pivca.
Pivo z “dodatkom”
V zadnjih letih je v ospredje prišel zdrav način življenja. Razcvet brezalkoholnih piv je tako vse od začetka Covid-19 pandemije dosegel nove razsežnosti. Kvaliteta brezalkoholnih piv se je precej izboljšala, tudi z vstopom pivovarskih gigantov na trg s svojimi izdelki. Več o brezalkoholnem pivu si lahko preberete tukaj.
Na drugi strani pa imamo proizvajalce CBD izdelkov, ki že leta hvalijo njihove pozitivne učinke na zdravje. Njihovi pomirjevalni učinki se dobro obnesejo v kombinaciji s pivom. Precejšnjo rast so ta piva doživela v Kanadi in v ZDA, tako da bi bilo potrebno njihovo popularnost preveriti tudi pri domačih uporabnikih.
Vključenost
Z vse bolj prisotnimi socialnimi gibanji za enakopravnost in vključenost pivovarne odgovarjajo na spreminjajoče se socialne dinamike v družbi. Časi, ko pivo pijejo le pravi moški in ženske pijejo le vina ter sokove, so mimo. Današnje craft pivovarne tako odgovarjajo z lažjimi, bolj zdravimi pivi, omenjenimi tudi v prejšnjem odstavku. V izbiri se pojavljajo rosé piva, hmeljena piva in sadni lagerji.
Ponovno izumljen lager
Razvoj lagerja je za ostalimi vrstami v craft pivovarstvu zaostajal. V zadnjem letu pa smo bili priča njegovemu razcvetu. Marsikatere craft pivovarne so ponovno “izumile” lager in vse kaže na to, da se bo ta trend nadaljeval v letu 2022. Poleg klasičnih lahkih in izjemo pitnih lagerjev počasi na plano prihajajo tudi sadni lagerji, ki vsebujejo liči, maline, češnje in ostalo sladko sadje.
Okoljevarstvo
Vsak industrijski sektor se spopada s svojim načinom kako pozitivno vplivati na zmanjšanje škodljivosti, ki jih ima njihov proizvodni obrat na okolje. V pivovarstvu ni nič drugače. Nekatere pivovarne poizkušajo zmanjšati porabo vode za proizvodnjo, druge se osredotočajo na uporabo energije, ki prihaja le iz obnovljivih virov. Nekatere pivovarne poizkušajo reciklirati odpadke, ki jih proizvedejo pri samem procesu varjenja piva, ali pa podarijo odvečen slad kmetom kot krmo za živali oz. pekarnam za proizvodnjo piškotov. Nekatere pivovarne pri proizvodnji svojega piva uporabljajo odvečni kruh, ki se ne proda v pekarnah in trgovinah ter iz njegovih ostankov varijo pivo. Več o teh pivovarjih si lahko preberete tukaj.
Komentarji